1,1 млн. лв. еврофинансиране за ремонт на улиците в община Гърмен под въпрос заради обжалвания „до дупка” от строителя В. Амзов

Бизнесменът от с. Абланица Венцислав Амзов удари на камък, след като не успя да убеди Комисията за защита на конкуренцията, че неправилно е отстранен от обществената поръчка за ремонт на уличната мрежа в населени места на територията на община Гърмен и вместо да бъде избрана неговата фирма „А-строй“, кметът Феим Иса прекратил процедурата.

Амзов, който успя за 12 г. да постигне национален рекорд с 60 спечелени обществени поръчки за над 20 млн. лв., бе отстранен от комисията на общината с мотив, че офертата му не отговаря изобщо на условията в документацията, формата на организация на работата, начините за изпълнение на обектите, както и сроковете, в които ремонтите трябва да приключат.

Забележките са аналогични на онези, с които „А-строй“ бе отстранена от участие в същата обществена поръчка в края на миналата година, когато Иса пак прекрати процедурата. И тогава Амзов обжалва кметската заповед през КЗК, после и пред ВАС, а съдът даде указание на кметската администрация да отмени акта за прекратяването на поръчката и да я проведе наново.

През септември „А-строй“ кандидатства по всичките 4 обособени позиции – за реконструкция и рехабилитация на улици в с. Гърмен и с. Огняново, в с. Дебрен и с. Дъбница, в с. Рибново и в с. Долно Дряново, но бе отрязана и от 4-те. Не бяха одобрени и офертите на другите 2-ма участници – „Терол“  и „БКС“ ЕООД, но само Амзов пусна жалба в КЗК.

И този път контролната държавна комисия е преценила, че абланският строител е допуснал в предложението си неотстраними грешки, сред които полагане на хоризонтална маркировка върху стара асфалтова настилка, а не върху нова, объркване на химическите тоалетни с изгребна яма на различните страници на офертата, което предполага механично преписване от нечия друга оферта, и т.н.

Освен че отказа да отмени кметската заповед за прекратяване на поръчката, КЗК възлага на „А-строй“ ЕООД да заплати на община Гърмен направените по административното производство разноски в размер на 900 лв.

Много е вероятно още в първите дни на 2021 г. В. Амзов да обжалва и този акт във ВАС, за да спази дадения му за реакция 14-дневен срок.

При това положение община Гърмен скъсява още повече времето, през което има право да получи средствата за уличната реконструкция – 1 172 008.85 лева, от които 996 207.51 лв. европейско и 175 801.31 лева национално съфинансиране. Те са по договор, сключен между бившата кметица Минка Капитанова и Държавен фонд „Земеделие“, подписан по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. В договора е записано, че обектите трябва да бъдат напълно завършени до 2023 г., но една нормална процедура за обществена поръчка обикновено гълта около 1 г., работата по улиците е доста и ако обжалванията продължат, не е ясно дали общината ще съумее да спази срока.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *