Ирена Соколова развя знамето на Перник на Антарктида

Народният представител от  43- тото Народно събрание Ирена Соколова от Перник е участник в 25-ата юбилейна експедиция до Ледения континент. Тя е част от екипа на професор Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и има задачата и възможността да проведе поредица от наблюдения, изследвания и тестове с антарктиците там.

„ За всички беше гордост да развеем знамето на Перник на нашата база в Антарктида редом до националния ни флаг и флаговете на останалите държави участващи в научните проучвания на остров Ливингстън“, написа в профила си в социалната мрежа Соколова. Тя разпространи и снимки от вълнуващото събитие както и от среща с емблемта на ледения континент- пингвините.   Тя е третият перничанин, стъпил на остров Ливингстон. Преди нея там бяха бизнесменът Донков и президентът /2002- 2012/ Георги Първанов.

За 25-ти пореден и юбилеен път учени от различни научни направления разработват изследователските си проекти на Антарктида. В месеците от декември до февруари, когато е антарктическото лято, българската база на ледения континент се превръща в средище на международни срещи и международни научни разработки. Изследването на личността на отделните хора и възможностите за общуване и оцеляване на малка група в екстремни условия ще осигури точните профили за пренасянето на цивилизацията в необитаеми територии и при междупланетни полети.

Само двайсет и девет са страните, включително и България, постоянни членове на Антарктическия договор с право на глас при вземане на решения за управлението на Антарктида и те имат бази с възможност за пребиваване и извършване на научноизследователска дейност. На българската и тази година имаше учени от други страни в т.ч. Монголия, Португалия и Турция, които без съвместни проекти с България не биха могли да имат достъп до уникалната ледена природа, флора, фауна, вода, почва, ледници, скали…

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *