Литри вино се ляха навръх Трифон Зарезан в симитлийското с. Черниче

Трифон е! Литри вино се ля навръх Трифон Зарезан за здраве и берекет край лозовите масиви в симитлийска община. В село Черниче за втора година на 1 февруари, дълги трапези бяха подредени на площада на селото.  Сланинка, пържоли, домашни суджуци, перфектни мезета за виното, което е на почит днес бяха подредени на скарата и поднесени на десетките празнуващи.  Гост на празника бе кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, заедно с председателят на Общински съвет- Симитли Владимир Христов и кметовете на селата от цяла симитлийска община. Кметът Апостолов поздрави всички празнуващи, като им  пожела берекет, и все така да създават най- пивкото виното в България. Днешният празник започна с празнична литургия и водосвет. В църковния двор отец Спас символично заряза лозята. Недко Косов, който се превъплъти в образа на Трифон Зарезан бе колоритен както винаги и с младият Юлиан Янков привнесоха със своите носии традициите в селото.

На площада празнична програма бяха подготвили учениците от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ гр. Симитли, които разказаха историята на празника в прими, вокална група „Пламъче“ пяха народни песни, а духовият оркестър към училището поздрави гости и приятели на празника с красиви изпълнени на български фолклор.

Гостенката на големите софри, певицата Павлина Теова, реши да поздрави всички и грабна микрофона за няколко изпълнения, като вдигна хората на хубаво хоро.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *