Започна измерване на радон в домовете в Пиринско, изследват в спални и детски стаи за радиоактивния газ

Здравната инспекция на Пиринско от вчера започна измерване на радиоактивния газ радон в жилища на територията на областта. Експерти от отдел „Държавен здравен контрол“ на РЗИ – Благоевград извършват проучването за определяне на райони с повишена концентрация на радон, 1280 детектора ще се поставят в домовете на случаен принцип. От тях най-голям брой детектори са разпределени за община Петрич – 210, Благоевград – 190, Сандански – 170, Гоце Делчев – 100, и за останалите 10 общини. Периодът на измерване на радон в жилищните сгради е три месеца, попълва се анкетна карта от доброволците, които желаят, и се посочва точната дата на поставяне. След експлоатацията се записва крайната дата, като детекторът се поставя в найлонов плик и се предава в Национален център по радиобиология и радиационна защита.

Началникът на ДЗК – Благоевград, инж. химик Йорданка Янчева, която е експерт по екология и опазване на околната среда, поясни:

„Опасност от радон в сградите има и всички ние през целия си живот сме изложени на радиоактивно облъчване, независимо дали искаме да се предпазваме, или не. Радиоактивеният газ радон е безцветен, без мирис и вкус. Той може да проникне в сграда от земята чрез малки пукнатини в подовете и чрез отвори и други празнини около тръбите или кабелите. Има основания да се смята, че високото съдържание на радон в жилището може да доведе до онкологично заболяване на белите дробове. Единственият начин да разберете дали радонът е проблем в дома ви е да се тества жилището, най-вероятният източник на радон е почвата.

Измерването на концентрацията на радон се извършва с детектори, които на външен вид са малки кутии и задължително се поставят на приземния етаж, ако се обитава, или на първия. Детекторът не се поставя в шкаф. Измерването се извършва на открито в спални помещения, детски стаи и всекидневни. Миналата година е измерена концентрацията на радон в 102 жилища в Благоевградска област, детекторите са предадени в края на 2016 година в София и се очакват резултатите.

Искам да поясня, че нивата на концентрация на радон могат да варират между сградите. Ако ваши съседи са измерили повишена концентрация на радон, не означава, че и вие сте в опасност. Препоръчителни нива са до 300 бекерела на куб.м и до 200 бекерела на куб.м. Стойностите се определят според това дали е ново строителство, или сградата е стара. Тези нива не трябва да се приемат като строга граница, а като индикация за предприемане на мерки. Радонът може да бъде намален чрез уплатяване на подове, запечатване на пукнатини и подобряване на вентилацията в помещенията.

Нивата на радона в жилищата могат да варират в широки граници в течение на времето. Най-високи стойности се наблюдават в зимните месеци, когато помещенията не се проветряват, влияние оказва и отоплителната система. Препоръчително е да се прилагат дългосрочни измервания с продължителност от 3 до 12 месеца”, заключи здравният началник Йорданка Янчева.

Изледването се извършва безплатно, детекторът не излъчва йонизиращо лечение, измерва само част от естествения радиационен фон и няма никаква опасност за живеещите в жилището.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *