Осъден на смърт от комунистическия режим: Най-страшна е мисълта за края

България почита днес паметта на жертвите на комунистическия режим. На 1 февруари 1945 година са произнесени първите присъди на така наречения Народен съд.

Жеко Стоянов казва, че живее втори живот. Той получава смъртната си присъда през 1961 година заради опозиционна дейност и опити за възстановяване на БЗНС – Никола Петков, съобщава bTV.

„Сутринта около 4:30 ч. нахлуха и ме арестуваха 7-8 души цивилни. Закараха ме в „Държавна сигурност” и започнаха да ме ритат – един в главата, друг в корема”, разказва Жеко.

В следствието било тежко, а четири месеца по-късно той чул и смъртната присъда.

„Самата смърт, екзекуцията не е страшна. По-страшна е мисълта за смъртта. Всяка вечер знаех, че до 2-3 часа изпълняват смъртните присъди. През това време бях буден”, спомня си той.

На 8 септември 1964 г. обаче Жеко е бил амнистиран. Казва, че така режимът отбелязвал своята 20-та годишнина от 1944 г.

Много хора обаче не са имали неговия късмет. Тази година на 1 февруари се навършват 72 години от първите присъди на Народния съд. Според доклад на „Държавна сигурност” само за девет месеца през 1945-а са убити и изселени хиляди. Затова от 2011-а денят се отбелязва официално.

Десетки граждани и представители на политически партии оставиха цветя и венци в памет на жертвите. А Жеко казва, че в сърцето му няма реваншизъм, само желание миналото никога да не се завърне и повтори.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *