HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Млад симитличанин събира на кръгла маса учени от цяла България за 170-ата годишнина на Тросковския манастир “Свети Архангел Михаил”

Тази година се навършват 170 години, откакто един монах на име Серафим решава да възстанови Тросковския манастир „Свети Архангел Михаил”, намиращ се в село Брестово. По този повод на 15 февруари  2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе кръгла маса на тема „Монашество и манастири по българските земи”. По инициатива на Кристиян Ковачев от Симитли, студент във ВУЗ-а, който ревностно пази и разказва легендите за Тросковския манастир, много учени ще се съберат на 15 февруари. В нея ще вземат участие утвърдени имена в българската историческа наука, преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и от Югозападния университет „Неофит Рилски”, музейни специалисти от Регионален исторически музей – Благоевград и Регионален исторически музей – Кюстендил, културолози, студенти и докторанти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Югозападния университет „Неофит Рилски” и Университета за национално и световно стопанство.

Сред поканените гости са ръководството на община Симитли, духовници, политици и учени от научните институти в страната.

Уникалният древен манастир, събарян и опожаряван няколко пъти, но оцелял през вековете, привлича все повече туристи в полите на Малешевска планина. Светата обител е една от най-големите гордости на община Симитли. Намира се в махала Поповска на село Брестово, което някога е било част от село Тросково. Затова и манастирът е кръстен Тросковски. Основан е по времето на Втората българска държава. Днес е запазена църквата, възобновена в този вид през 1906 г., както и част от зидовете на жилищните сгради на монасите. Легендите гласят, че по тези места са скрити златни иманета от хайдути и войводи.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *