HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Педиатри със солени такси “бебе” и “първи преглед”

Доктори дерат родители на новородени с такса “бебе” и “първи преглед” у дома.

По 50 лева искат някои болници за припознаване на детето от бащата, когато родителите нямат подпис в гражданското. “Петдесет лева платихме за припознаване, родих в държавна болница”, пише в интернет форум Ели С. Оказва се обаче, че на нея, както и на други жени, споделящи за същата сума в социалните мрежи, са им взели по 10 и дори по 15 лева отгоре.

Въпросната такса е фиксирана и е 40 лева. Тя е отпреди няколко години, когато беше въведена и възможността специална юридическа комисия в болниците с АГ-та да решава този въпрос.

Така се спестява неудобството на родителите да търсят нотариус в рамките на два дни, след като детето е родено, за да бъде припознато от бащата, поясниха от Националната пациентска организация.

Когато този срок бъде пропуснат, то се записва на името на майката, за да му бъде даден ЕГН. Уреждането на въпроса с припознаването след изписването става по съдебен ред, поясниха юристи.

Педиатри пък взимат по 30 лева на ръка за първи преглед у дома на новороденото след изписването му от болницата, установи още проверката на “Монитор”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *