HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Назрява бунт! 150 пътуващи учители в Пиринско жертви на Наредба 1, синдикалистът Д. Марчев прати жалба до омбудсмана Школските директори категорични: Спираме плащането на пътни!

Протест срещу дискриминацията на голямата част от пътуващите учители изпрати областният лидер на КТ „Подкрепа“ в Пиринско до министъра на образованието и до омбудсмана на републиката Мая Манолова. От началото на годината педагози и директори на училища и детски градини в цялата област заливат с гневни сигнали синдикалната централа заради отрязаните пари за пътни разходи на учителите, които работят в населени места с над 5000 жители. Проблемът е, че с Наредба 1 от 16 януари 2017г. на Министерство на образованието, която е в сила от 1 януари, се спират парите за транспорт на голяма част от пътуващите преподаватели.

„Прекратяваме плащането, нямаме средства в бюджета за такъв разход”, обясни директорът на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград Димитрина Иванова. В школото двама са пътуващите учители и те живеят в Симитли. Същата бе реакцията на директора на Благоевградската професионална гимназия Антон Драгоев, в чийто екип пътува един преподавател от Симитли, на шефа на Шесто училище в Благоевград Димитър Арабаджиев, където двама педагози пътуват от гр. Рила и от с. Церово, и на директора на Профилираната хуманитарна гимназия, бивша Солунска, Марин Митов, където един учител пътува от с. Крупник.

„6000 лв. е сумата, която миналата година ни преведоха от МОН, да платим 80% от разходите на пътуващите учители”, отчете шефът на средното училище „ Н. Вапцаров“ в Петрич Живко Тулевски. Седем учители от школото пътуват от околните села. „По споразумение към КТД тази година трябва да се изплащат 100 % от разходите за път, но при новите условия на Наредба 1 не знам как ще процедираме. Още не сме плащали и в момента текат преговори със синдикатите, не мога да кажа какво ще е окончателното решение“, призна Тулевски. Той е на мнение, че би могло да се заделят средства от училищния бюджет за пътните на колегите, но ще са за сметка на друг разход, който ще се наложи да се съкрати.

„Директорите първи изпищяха заради дискриминационната политика. Оказва се, че ако учител от Благоевград пътува до Долно Осеново например, ще му се платят разходите за автобус, но ако от Долно Осеново учител пътува на работа в Благоевград или Симитли, не му се полага осребряване на билетчетата“, обясни синдикалният лидер Димитър Марчев. Той допълни, че с анекса към КДТ на браншово ниво, подписан на 16 декември миналата година, се дава право на директорите при възможност да покриват транспортните разходи на учителите, но на практика за над 90% от тях е невъзможно да го направят, тъй като бюджетите им не позволяват такъв допълнителен разход и реално този анекс е неприложим.

„Месечните разходи на пътуващите учители за транспорт са между 90 и 180 лева, в по-малките училища заплатите им са между 600 и 650 лв., направете сметка колко ще им останат, като се извадят парите за автобус. В момента едва ли в областта има училище, в което да няма пътуващ учител, общата им  бройка за Пиринско е между 100 и 150 души. Съществува реална опасност, ако не от втория срок, то за следващата учебна година директорите да се окажат пред проблема с липсата на учители, тъй като няма да има желаещи да пътуват и много училища, най-вече по-малките населени места, ще останат без преподаватели“, коментира областният лидер на КТ „Подкрепа“ и даде пример с община Петрич, където съставните села са 56. Той е категоричен, че наредбата на МОН е дискриминационна срямо учителите, които пътуват, и в качеството си на синдикалист настоява в текста да се премахне терминът „малки населени места с до 5000 жители“, което ще реши проблема.

Заедно с протеста до МОН и омбудсмана Димитър Марчев апелира всички потърпевши в сферата на образованието да изпратят протестни писма до образователното министерство. Въпросът е текущ и е от особена важност за учителското съсловие, ако наистина образованието е приоритет, както декларират всички партии, служебното правителство е длъжно да реагира, смята той.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *