Шефовете на ортопедия и гастрото д-р Сивиков и д-р М. Чаракчиева изненадващо сменени, в кабинетите им влизат д-р Папочиев и д-р Цацов

Дългогодишните началници на две възлови отделения в благоевградската болница – гастроентерология и ортопедия – д-р Марияна Чаракчиева и д-р Александър Сивиков, неочаквано са сменени. И двамата остават да работят в отделенията, но като редови лекари. Кадровата рокада стана известна вчера, но началниците на другите отделения не са информирани на медицински съвет.

Новият началник на гастроентерология е д-р Румен Цацов. Заповедта за назначаването му на ръководния пост влиза в сила от днес, 3 февруари. Д-р Цацов пристига от болницата в Разград, преди това е работил и в русенската болница.

Припомняме, че досегашният началник д-р Марияна Чаракчиева преди 10 години за кратко напусна МБАЛ – Благоевград и започна работа в столична болница, след което през 2008 година отново се завърна и пое управлението на отделението до началото на този месец.

За шеф на ортопедия е назначен д-р Стоян Папочиев, той започна работа в МБАЛ – Благоевград през февруари 2014 г., преди това е работил в болница „Свети Врач“ в Сандански.

Досегашният завеждащ ортопедия д-р Александър Сивиков е лекарят с най-голям стаж в МБАЛ – Благоевград. Трудовата му кариера стартира през март 1977 година в хирургия на благоевградската болница, след 2 години се премества в новосъздаденото отделение по ортопедия и досега, в продължение на 40 години, д-р Сивиков неизменно остава на работа в отделението, от тях 20 години е началник.

Веднага след като д-р Сивиков е свален от шефския пост, дългогодишната старша сестра на ортопедия Жулиета Йовчева е депозирала молба за напускане, в момента тече едномесечното й предизвестие.

Д-р Сивиков и д-р Чаракчиева заемаха ръководните постове с 3-годишен мандат на управление, който изтича в края на тази година, затова предсрочното им освобождаване от поста предизвика недоумение сред колегите им. За коментар потърсихме директора на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев, който поясни:

„Не е редно лекари в пенсионна възраст да заемат ръководен пост, когато има кандидати в активна работоспособна възраст. Новият началник на гастроентерология д-р Цацов е с две придобити специалности, съпругата му д-р Цацова също ще започне работа в нашата болница. Тя също е с две специалности – ендокринолог и вътрешни болести, в момента е в процес на прекратяване на трудовите взаимоотношения с другата болница, ще започне в МБАЛ – Благоевград след няколко месеца. Д-р Цацов е с корен от Благоевград, преди години е работил тук като млад лекар, сега отново се завръща.

Новият началник на ортопедия д-р Стоян Папочиев също е специалист с 25-годишен опит, той има придобита клинична ординатура в Университетската болница по ортопедия в Горна баня, бил е управител на Специализираната болница за рехабилитация в Марикостиново. Работил е и в сферата на Спешна помощ, така че работата от спешен порядък му е позната.

И двамата колеги започват работа на ръководните постове до провеждане на конкурс, предстои насрочване на дати. Идеята на ръководния екип е да се вдигне качеството на оказваната болнична помощ и реализираните приходи, и в двете отделения се обучават по трима млади специализанти”, заключи д-р Митев.

Д-р Стоян Папочиев заяви за вестник „Струма“, че е приел предложението на ръководния екип, защото Благоевград му е познат град. Тук е пристигнал още на 13-годишна възраст, възпитаник е на Математическата гимназия „Сергей Корольов“. Той е с корен от Владая, но родителите му се преместили в Сандански, където бащата бил разпределен като лекар.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *