Рекорд! 31 момичета се записаха за конкурса „Девойка Кюстендилска пролет”

Бум на момичета, които искат да участват в конкурса „Девойка Кюстендилска пролет”, отчитат от отдел „Култура и духовно развитие” в община Кюстендил.

„За първи път имаме толкова много кандидатки, а и цифрата не е окончателна, тъй като има още две седмици красиви момичета да се записват за конкурса”, каза началникът на отдела Димитрина Укалска, натоварена с организацията и провеждането му.

От община Кюстендил са категорични, че няма да съобщават имената на кандидатките, тъй като по традиция, преди да започне подготовката на момичетата, ще има жури, което да ги допусне до участие в конкурса, обясни Укалска, като допълни, че и тази година задължително условие е момичетата да са навършили 16 години.

Миналата година имахме две момичета, които не бяха допуснати до участие от специалното жури по естетически причини, казват от отдел „Култура и духовно развитие” в общината. До момента 31 момичета от средните училища в Кюстендил са подали до този момент документи за участие в традиционния конкурс „Девойка Кюстендилска пролет”. „Очакваме още красиви момичета от града да се включат в надпреварата”, каза Укалска.

„Уникални сме. Няма друг град с такъв ден, когато мало и голямо празнува. И каквито и вериги, модни форуми, конкурси да бълват победителки и призьорки, нашето момиче „Девойка Кюстендилска пролет” си е най-хубавата. А моминска хубост тук Господ сякаш с фуния е наливал”, отбелязват кюстендилци, сред които и първият сценарист на конкурса Кирил Поромански, който го подготвил за първи път през 1966 година по указание на партийните величия тогава.

„Тази година сме си поръчали хубаво време за празника Първа пролет, защото е имало години, в които водещите трябваше да разриват снега, преди да дефилират момичетата, а публиката стоеше в сняг до колене, но конкурса пак го имаше”, спомня си Укалска.

Служителите на Укалска се шегуват, че още отпреди десетилетия се сприятелили с ветерана метеоролог Минчо Празников да им праща слънце и ведро небе за седмицата около 21 март.

И тази година изборът ще бъде в три кръга – официални тоалети, спортно облекло и единствения по рода си в България тур с народни носии. Победителката, предпочетена от журито, ще получи премия от 1500 лв., а двете й подгласнички и момичето на публиката на и гласувалите с есемес – по 850 лв. Всички, допуснати до финала, ще получат от община Кюстендил като подарък официалните тоалети, шити специално за тях, и обувките, с които участват в спектакъла. Регламентът е железен – журито ще бъде обявено по време на самия спектакъл, за да няма „нагласени работи”.

На кастинга са журирали доста известни имена като Владо Калембeр, героят от Еверест’84, алпинистът Людмил Янков, и депутатът четири мандата Иво Атанасов. При последните няколко издания на пролетта помага с оценки на място и идеи социалният антрополог Харалан Александров.

„Навремето ги избираха за „Мис Кюстендилска пролет” не само да носят природната хубост, а и да са скромни, трудолюбиви, да са челници и добри в производството”, спомня си Кирил Поромански и добавя, че тогава момичетата не са се явявали заради премии и да се пласират след това по модни подиуми и в журнали.

„Бяха скромни. Наградата им беше, че могат една година да пътуват безплатно по градския транспорт и да се къпят в градската баня без билет. Както и да придружават кмета на града и висшите управници при тържествени поводи, на официални срещи, когато на Кюстендил гостуват известни хора. Така беше. Тогава исках всеки кюстендилски дом, всяка къща да усеща и да се радва на пролетта. Нещата да се по-истински, естествени, непринудени, по-малко режисирани. Вече е по-друго”, констатира първият сценарист на „Кюстендилска пролет” Поромански.

Историята на конкурса показва, че сред носителките на приза има бизнес дами, полицайки и журналистки. Най-известна безспорно е Таня Раденкова, която, след като спечелила конкурса, става съпруга на бизнесмена Александър Тасев-Остап, разстрелян преди няколко години. Друга от миските – Милена Христова, по-късно станала депутат от „Евророма”.

Оказало се, че немалка част от бившите победителки не живеят в града, някои като красавицата Радмила Порожанова например се установили в САЩ. Тя се изявявала като журналист, пращала материали за наше спортно издание.

Телевизионен стаж в биографията си има и чаровната полицайка Ана Витанова. Когато й връчвали приза преди петнадесетина години, тя споделила, че иска да стане конен полицай. Мечтата й се сбъднала, но пък паднала от коня на тренировка, счупила ръка. След възстановяването я взели в Охранителна полиция, но в столицата, където е и досега.

Никоя от носителките на отличието не е станала известен топмодел или манекенка дори.

От община Кюстендил са категорични, че конкурсът „Мис Кюстендилска пролет” не е включен в т.нар. вериги конкурси за красота, лицензът му е по-друг. Победителките и участничките имат само 365 дни да са харесвани, обичани, коментирани, или просто срещани и поздравявани по улиците от съгражданите, допълват от кметството.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *