HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Илко Семерджиев назначи съгражданина от Гоце Делчев д-р Ат. Кундурджиев за зам. министър

Служебният здравен министър Илко Семерджиев назначи за свой заместник съгражданина си от Гоце Делчев д-р Атанас Кундурджиев. Известният неврокопски лекар е започнал кариерата си след завършването на Медицинска академия през 1983 г. от Хаджидимово, където е бил участъков терапевт.

Той има внушителна професионална биография. В периода 1985-1988 г. специализира вътрешни болести като клиничен ординатор в Медицинска академия. От 1988 г. е преподавател в Клиниката по кардиология, а от 1992 г. – в Клиниката по нефрология на МА. Има признати специалности по вътрешни болести, кардиология, нефрология, магистърска степен по здравен мениджмънт. През 2001-2002 г. е изпълнителен директор на Александровска болница. От април 2002 г. е избран за главен секретар на Българския лекарски съюз. Председател е на Асоциацията на университетските болници в България и член на Управителния съвет на Асоциацията на здравните мениджъри в България.

Здравната система е в такъв нормативен хаос, в какъвто никога досега не е била. Това е заключението на служебния вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев за политиките на предшественика му Петър Москов.
На първата си пресконференция след встъпването си в длъжност Семерджиев обяви, че настоящото ръководство на министерството е категорично против пръстовия отпечатък като вход за болници, аптеки и поликлиники. Оказва се, че вместо да спести средства, при въвеждането си идентификаторът е увеличил разходите на касата с милиони левове.

Служебният здравен министър прогнозира, че се очакват дефицити в НЗОК. „В процеса на одържавяване на българското здравеопазване Москов има 100% успех”, заяви Семерджиев.

„Ако се махнат пръстовите отпечатъци, ще се въведе електронна здравна карта, която е била цел на всички преди идването на Москов. Един от основните аргументи е, че картата дава еднозначна идентификация, за разлика от пръстовия отпечатък.
Картата може да се използва офлайн, за разлика от пръстовия отпечатък. Отпечатъците дават повече проблеми при възрастните хора с изменение на ръцете. Бавна е процедурата и се губи много време, а здравната карта дава здравно досие, което ние притежаваме, а с пръстовия отпечатък се дават данните от хората, но те не получават нищо в замяна”, коментира министърът.

Пръстовият отпечатък ограничава и хората при пътуване, защото никъде в ЕС не се използва пръстов отпечатък.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *