HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

12 агнета без ушни марки засечени от инспекторите на пазара в Благоевград, глобяват стопаните до 200 лв.

12 агнета без ушни марки са били предлагани за продан на животинския пазар в Благоевград, животните са на двама стопани от Кюстендилска област, обяви началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ към Областна дирекция по безопасност на храните д-р Атанас Григоров. На нарушителите е съставен протокол, предстои издаване на наказателно постановление, глобата е от 100 до 200 лв.

Проверката е извършена в сряда по време на пазарния ден в Благоевград, в навечерието на Великден, когато традиционно за празничната трапеза се търси агнешко месо.

„Животните трябва да имат ушна марка, която гарантира техния произход, поставя се до 6-месечна възраст, ако преди това напуснат обора, трябва да се извика ветеринарен лекар, за да маркира животното – каза гл. епизотолог и допълни: Ушната марка е средство за идентификация и е задължителна. Одобрява се от Агенцията по безопасност на храните, чрез нея се проследява развитието и се гарантира качеството на получените продукти от животните. Номерът на марката носи информация, че агнето е с български произход. Стопаните трябва да знаят, че не се разрешава придвижване до пазари, кланици, изложби, състезания и други животновъдни обекти и населени места на неидентифицирани животни. Всяко нарушение на действащата нормативна уредба се санкционира”, обясни д-р Григоров.

Инспектори от Областната агенция по безопасност на храните извършиха проверка и на градския пазар в сряда, където се струпват продавачи от селата в областта.

„На 20 жени, които са предлагали стока на градския пазар, са връчени предупредителни протоколи, предписанията са да не продават яйца на открито поради високите температури”, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов. Той уточни, че само в една от търговските вериги е открито агнешко от Нова Зеландия, но то не е забранено за пазара, във всички търговски обекти на територията на община Благоевград предлаганото месо е българско.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *