12 съветници от Г. Делчев с искане за незабавно освобождаване от поста на болничния управител д-р Вл. Улевинов

Лекарите в гоцеделчевската МБАЛ „Ив. Скендеров” заровиха временно томахавките, обединени от общите усилия да опазят общината от плъзналата из целия свят зараза. Преди официалното обявяване на пандемията от Ковид-19 14 от тях, сред които началниците на отделението по АГО – д-р Иван Стоев, на хирургия – д-р Димитър Бъчваров, на ортопедия – д-р Шопов, на вътрешно отделение – д-р Карамитев, на реанимация – д-р Първанов, на неврологично отделение – д-р Ерменкова, и др., подадоха предизвестия за напускане на болницата заради несъгласие с методите на управление на управителя д-р Владислав Улевинов.

За да се опитат да потушат напрежението в колектива, общинските съветници сформираха комисия от колегите им Атанас Самандов, Сайди Чолак, Димитър Попов, Мария Бозукова и Стоян Вакареев, сложиха за неин председател кмета на общината Владимир Москов и я пратиха да обиколи 7-те болнични отделения и да се срещне с всичките работещи близо 50 лекари и над 90 сестри, за да се ориентира принципалът какъв е точно проблемът. Комисията трябваше да докладва резултатите от проверката на 19 март.

„В началото на миналата седмица започнахме проверката, успяхме обаче да обиколим само половината отделения и трябваше да прекъснем заради обявената в страната извънредна ситуация”, обясни вчера на „Струма” Вл. Москов. Той призна, че е доволен от постигнатото временно споразумение в болничния екип едномесечните предизвестия за напускане да бъдат замразени заради усложнената епидемиологична обстановка, която в последните дни допълнително бе нагнетена от откритата зараза в близката на Гоце Делчев община Банско.

„Успяхме да намерим 7 души от общината, работили в строителството в Банско и прибрали се у дома през последните 2 седмици – каза Москов. – 5-има от тях са от с. Лъжница, 2-ма са от с. Буково и сега са под карантина”, уточни кметът.

Припомняме, че основните оплаквания на лекарите в общинската болница са за липса на комуникация от страна на управителя д-р Владислав Улевинов с тях, отказ от негова страна да им дава информация, касаеща текущата им дейност, несправедливо разпределяне на фонд „Работна заплата”, измислен от управителя фонд „Личен принос”, по който се облагодетелстват финансово само приближените му, затруднено снабдяване с лекарства на отделенията, както и еднолично коригиране от негова страна на терапии в опит да пести лекарства. Медиците недоволстват още от спрените ДМС-та и ваучери за храна на медицинския персонал, както и от решението му освен управленската си заплата в размер на 4000 лв. да получава още 3800 лв. за работа в детското отделение, без да дава задължителното разположение.

Същевременно болницата в Г. Делчев обслужва населението на 4 общини – Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча, има и пациенти от община Доспат и от Разлог, а персоналът е недостатъчен, изтъкна  кметът Вл. Москов. По тази причина миналата година при близо 70 000 души в района, болницата обслужила само 6500 пациенти, а вероятно още толкова са потърсили лекарска помощ  в Благоевград или София. Според Москов затова болничният управител се опитал да назначи няколко млади лекари, които са извън Гоце Делчев, и това станало причина за допълнително нагнетяване на напрежението в „старите” кадри и демотивирането им за работа.

Докато през последните 2 седмици напрежението в МБАЛ „Ив. Скендеров” непрекъснато ескалираше, в редакцията на „Струма” пристигна неподписано писмо, авторът на което твърди, че е представител на останалата част от медицинския болничен екип, която одобрява работата на д-р Улевинов. Според писмото „оставки си подадоха някои от лекарите, които са в пенсионна възраст, както и такива със  съмнителен авторитет”. Авторът дава друго обяснение за затруднената комуникация между управителя и лекарите с предизвестия за напускане – Улевинов се опитал да ги накара да остават на работа по 8 часа в отделенията, но те били свикнали да идват в болницата само за по няколко часа, а в останалото време да са в частните си кабинети.

В писмото се твърди още, че замисълът бил даже още по-дълбок – група общински съветници искали да фалират болницата, задълженията й /които към момента са около 2 млн. лв./ да бъдат поети от частни лица и МБАЛ „Ив. Скенделов” да стане частна болница. Анонимният информатор дори сочи името на човека, който имал апетити към болницата – общинския съветник Ангел Гераксиев, който е може би най-крупният бизнесмен в Гоце Делчев с участие в над 20 компании и разнопосочен бизнес,  включващ производство на сладкарски  изделия и електроенергия, преработка на плодове и зеленчуци, проектиране, търговия, хотелиерство и други.

„Дори и през ум не ми е минавало да купя спешна болница, която винаги е в дефицит, а и нямам толкова пари”, коментира през смях набеденият за кандидат-купувач Гераксиев, който до миналата година бе председател на ОбС – Г. Делчев и като такъв не само е запознат с цялата хронология на проблема с „Ив. Скендеров”, но и е участвал във всички преговори и вземани решения по отношение на общинската болница през последните 4 г.

Според него след огромната задлъжнялост на болницата преди 7-8 г. нещата се нормализират, когато болницата наела срещу 40 000 лв. месечно бившия директор на болница „Токуда” и бивш председател на ОК на БКП в Хасково Румен Сербезов, който има медицински клъстер и чрез него осъществява здравен мениджмънт на закъсали здравни заведения. В „Ив. Скендеров” за кратко Сербезов успял да увеличи заетостта на леглата от 40% на 85%, почти да нулира дълга на болницата, възлизащ на 2,5 млн. лева, а след 6-годишно ежемесечно отрицателно салдо на финансовите потоци да увеличи приходите с 4 млн. лв.

„Спряхме договора със Сербезов, мисля, че беше в началото на 2017 г., и болницата започна да трупа отново дългове, което доведе до смяната на предишния управител на болницата д-р Мария Радойкова – обясни Гераксиев. – Към д-р Улевинов ни насочи доц. Ацев, с Москов го поканихме на разговор и той се съгласи да е временен управител. После, през есента на миналата година, направихме конкурс, беше единственият кандидат за поста, представи се много добре и започна работа. В началото колективът го прие добре, само че много бързо той започна да се държи арогантно с екипа в стил „Който иска да работи – добре, който не ще – да напуска, аз ще докарам нови лекари”, и много бързо настрои лекарите срещу себе си. Много пъти и аз, и Москов, и колегите от здравната комисия в ОбС сме говорили и с Улевинов, и с лекарите. Него го съветвахме да укроти тона, да се опита да координира докторите и да успокои топката, защото никой няма да търпи арогантния му тон. С лекарите пък говорихме ду му дадат шанс – младо момче е, няма управленски опит, но ако му помогнат, нещата ще потръгнат. Е, не стана. Проблемът на Улевинов е, че той ги гледа докторите като врагове, като разбойници. В резултат на което 26 от тях направиха подписка с искане за незабавното му отстраняване от поста. За да им отмъсти, той обяви конкурси за местата на завеждащ отделенията, които бяха сред подписалите се. Този конкурс още тече и мисля, че трябва да се проведе на 25 март, макар че не знам дали ще се случи заради коронавируса. Тогава създадохме тази комисия от съветници, която до 19 март трябваше да обиколи отделенията. Мисля, че колегите минаха през повечето от тях, само вътрешно остана, макар да не смятам, че разговорът с лекарите от него може да промени нещо. На 19-и ОбС трябваше да се запознае с доклада на комисията, обаче заседанието се провали заради извънредното положение. Затова на 17 март ние, 12 съветници – 5-има от ГЕРБ, 5-има от коалиция Движение за радикална промяна Българска пролет, от която съм и аз, и 2-ма от „Земеделски народен съюз”, внесохме искане за насрочване на извънредна сесия за утре /б.р. днес/. Предложили сме  една точка – ситуацията в МБАЛ „Ив. Скенделов”, по която имаме едно искане – освобождаване на д-р Улевинов от поста управител на болницата и назначаване на временно управляващ тази длъжност. Имам подозрение, че колегите от ДПС, които са 7 човека, ще бойкотират това извънредно заседание, но ще видим, може и да не съм прав”, разясни ситуацията А. Гераксиев.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *