12 съдебни заседатели в Г. Делчев с агентурно минало, 6-има от тях не дочакаха разсекретяването

6-има  агенти на Държавна сигурност сред съдебните заседатели в Гоцеделчевския район съд разкри специализираната комисия, която преди месец започна по азбучен ред на съответния български съд да отваря досиетата на помощниците на българските магистрати.

Едното досие е на основателя на хандбала в Г. Делчев през 60-те години на миналия век, под чието ръководство местните юноши старша възраст за пръв път стават републикански шампиони. Роденият през 1932 г. Атанас Николов Карабельов е вербуван през 1969 г. и под ръководството на о.р. Трендафил Трендафилов е сътрудничил на ДС – Гоце Делчев под името агент Зефир. Хандбалистът, който е и бивш учител по физическо възпитание, е бил съдебен заседател от 01.02.2000 г. до 31.01.2005 г.

В същия мандат е имало още 4-ма съдебни заседатели с агентурно минало. Добринка Георгиева Папалезова е била 37-годишна, когато е вербувана от ДС през 1983 г. за съдържател на явочна квартира с псевдоним Рила.

Съдържатели в структурите са били и Петър Чифлигаров, който е избрал за псевдоним името на другата емблематична за района планина Пирин, както и Симеон Симеонов, подвизаващ се в VІ управление на ДС с романтичното име Бегония.

Роденият през 1938 г. Георги Урдев е имал кратка агентурна кариера – от 1959 г. до 1960 г., но като агент Захариев е работил  в 2 управления на ДС.

До 2000 г. като съдебен заседател в съда в Г. Делчев е правораздавал Костадин Георгиев Киримов от с. Тешово. Роден през 1929 г., същият се е водил резидент и съдържател на явочна квартира с имената Ястреб и Неврокоп.

Комисията за разсекретяване на ДС архивите не публикува данни за други 6-има съдебни заседатели, които са починали.

ИРИНА ПЕНЧЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *