Топ теми

12 супер продукта, които помагат в борбата с рака

Бащата на медицината Хипократ е обичал да казва, че храната трябва да се възприема като лекарство. Друг по-малко известен от него лекар често е говорел, че най-често хората се самоубиват с помощта на ножа и вилицата.

И двамата говорят за едно и също – храната, която ядем, може да лекува, но може и да убива!

В борбата с рака, освен сложната фармакология, помагат и обикновените хранителни продукти. Голяма част от онколозите са на мнение, че най-ефективната профилактика срещу това коварно заболяване е здравословното хранене. 

Днес ще ви предложим част от продуктите, с чиято редовна употреба можете да се предпазите от смъртоносната болест. 

Цвекло

В цвекло има антоцианини и ресвератрол, които допринасят за унищожаването на раковите клетки. Ако не харесвате този зеленчук, яжте вишни, патладжани и червено грозде – те притежават подобни свойства.

Тлъста риба

Морските дарове са ценен източник на полиненаситени Омега-3 мастни киселини. Те възпрепятстват образуването на кръвни съсиреци и нормализират кръвното налягане при хипертония. И също така: имат антикарциногенен ефект, който предотвратява злокачествената дегенерация на клетките. Освен това в рибата се съдържа голямо количество витамини.

Бразилски орех

Само в 6 бразилски ореха се съдържат 100-200 мкг селен, който притежава мощни противоракови свойства. Други източници на този елемент са пълнозърнестият хляб, яйцата и пилешките гърди. 

Домати

Препоръчително е всяка седмица да ядете между 7 и 10 домата. Най-важното вещество, което се съдържа в тях, е ликопенът. Това е силен антиоксидант, който предотвратява атеросклерозата, подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система, намалява риска от рак и има антиейдж ефект. Между другото, ликопен се съдържа и в ягодите, дините, грейпфрута, чушките, морковите и прасковите.

Слънчогледови семки

Те съдържат много цинк и витамин Е. За да получите ползи за здравето си, се препоръчва да консумирате по 15-25 мг (3-5 супени лъжици) семена дневно. Между другото, можете да смесите слънчогледовите семки с тиквени и да ги прибавите към зърнената си закуска.

Чесън

Той съдържа над 70 активни компонента, които влияят благоприятно на сърцето. Според CANCERactive, с 2-3 скилидки чесън дневно ще държите далеч от себе си не само вампирите! 

Броколи

Учените все по-често говорят за ползите на този зеленчук. Благодарение на един свой специален компонент – глактоза, броколите помагат за изхвърлянето на вредни вещества от организма. Те съдържат сулфорафан, който помага за почистването на черния дроб и има противораков ефект. Броколите са богати и на фибри, които потискат чувството на глад дълго време. 

Яйчен жълтък

Отличен източник на фолиева киселина, която участва в процеса на удвояване на ДНК молекулите и обновяването на клетките. Препоръчително е дневно да се приемат до 400 мг. от тази важна киселина. 

Гъби

Активизират работата на имунната система, което е много важно в началото на зимния сезон. Ако имате възможност, купувайте шийтаке, мейтаке, кордицепс, но и печурките също вършат чудесна работа. 

Червен и жълт пипер

Те съдържат витамин С в много по-големи количества, отколкото портокала, а този витамин укрепва имунната система. Количеството му в една червена чушка достига250 мг, докато в портокала съдържанието му е едва 65 мг.

Моркови

Още един източник на витамин А. Когато си правите морковена салата, задължително я овкусете с растително масло, а към сока добавяйте малко мляко или сметана, в противен случай мастноразтворимият витамин А няма да може да усвои от организма. 

Растения от семейство бобови

Лещата, грахът, фасулът и соята са отлични източници на фибри и белтъчини. В допълнение, бобовите растения обогатяват организма с изофлавони и фитоестрогени. Препоръчително е да ги включите в менюто си поне веднъж на всеки 2 дни. /jenata.blitz.bg

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *