HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

12 000 студенти окупират хотелите в Банско и Разлог, в Баня отказаха да ги приемат, заради проблемите, които създават

Около 12 хиляди студенти се очаква да празнуват по хотелите в Разлог и Банско тази година. Най-много ще бъдат те в зимния курорт. От администрацията споделиха, че очакваният брой е около 10 хил. души, като част от тях са гръцки студенти, които празнуват своя празник пък на 9 декември. Младежите са резервирали нощувки предимно по хотелите и по-малко в къщите за гости.
Между 500 и 600 човека ще празнуват в град Добринище. Резервираните места там са в къщите за гости и частните квартири. Големите хотели в малкото градче ще бъдат заети пък от македонски туристи, които празнуват един от националните си празници – деня на покровителя на Охрид Св. Климент Охридски.
Сравнително по-малко са студентите, които ще празнуват в съседната община Разлог. Там се очакват около 1300 души, като около 1000 ще отседнат в хотелите на Бетоловото край Разлог. Останалите резервации са в самия град и съседните села. Празникът тази година ще премине почти без студенти в най-голямото село в общината – Баня. Причината е не липсата на интерес от страна на студентите, а проблемите, които създават. Масово хотелиерите и ресторантьорите в селото и собствениците на къщи за гости тази година са отказали да приемат студентски групи. Базите им обаче са пълни, по-голямата част с македонци.
“Досега приемахме студенти, но вече се отказахме и за в бъдеще едва ли ще взимаме. Миналата година ни създадоха доста главоболия. На един от етажите бяха напръскали всички стени с прах от сух пожарогасител, всичко беше сиво, едва ги почистихме. Базите са ни пълни почти постоянно и не можем да си позволим да рискуваме връщане на резервации, направени преди месеци, и да губим клиенти. Това не е само при нас. Масово колегите тази година отказаха да приемат студенти. В предходни години селото е посрещало минимум 1000-1500 души, но тази година едва ли ще има много”, каза Николай, собственик на семеен хотел.
По официална информация в селото ще празнуват едва около 50 студенти, които ще бъдат настанени в малко хотелче в центъра на Баня и в хотел в покрайнините му. Курортът Семково над Белица също ще посрещне тази година студенти. Там се очакват около 100 души.
Основният поток от празнуващи се очаква да пристигне днес, като традиционно най-натоварените часове са от около 11:00 докъм 17:00 часа. Повечето резервации са за 8 и 9 декември, като през втория ден се очаква да пристигнат гръцките студенти, част от които ще останат и в неделя.
За обезпечаване сигурността на студентите в региона ще има допълнително командировани полицейски служители. Наред с основните патрули към полицейските управления в Разлог и Банско ще се присъединят и допълнителни патрули. Общо четири ще бъдат допълнителните помощни екипи в община Разлог, три от които на Бетоловото и един на Семково. Двойно повече са в община Банско.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *