120 000 лв. поиска лишен от свобода след прекаран инсулт в затворническото общежитие в Самораново

120 000 лева обезщетение от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” поиска лишен от свобода, освободен предсрочно от затвора в Бобов дол. Искът е за претърпени неимуществени вреди през периода 25.04.2019 г.-25.09.2019 г. Тогава затворникът е диагностициран с исхемичен инсулт. „Последвали са тежки увреждания вследствие небрежно и нехуманно отношение на ръководството и длъжностните лица на затвора в Бобов дол по време на престоя, изразяващо се в неосигуряване на възможност за лечение”, се твърди в жалбата.

В хода на делото от копие на книга за медицинска помощ съдът в Кюстендил е установил, че от 07.03.2019 г. мъжът  е постъпил в общежитието „Самораново“ към затвора, на 18.04.2019 г. е отказал медицински преглед в медицинския център, а на 22.04.2019 г. е извикана Спешна помощ поради оплаквания за схващане на 4-5 пръста на дясната ръка с изтръпване.  Документирана е и препоръка за постъпване в болница с отразен отказ за консултация с невролог в болнично заведение. Въпреки отказа мъжът е конвоиран до МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“ в Дупница и оставен на болнично лечение поради влошено здравословно състояние. Съгласно издадената епикриза лечението е проведено през периода 08.05.2019 г.-13.05.2019 г. с диагноза исхемичен мозъчен инсулт. Изписан е по-късно с подобрение в общото състояние и предписано амбулаторно медикаментозно лечение. На 27.06.2019 г. отново е конвоиран до болницата, като е продължена терапията с лекарствата по епикризата. Същевременно от събраните свидетелски показания магистратите от Административния съд в Кюстендил констатират влошеното здравословно състояние вследствие на прекараното заболяване.

Братът и сестрата на бившия затворник разказват, че при посещенията им в затвора забелязали проблеми с говора и нарушени двигателни функции на дясната ръка на родственика си.При безспорно установеното претърпяно заболяване мозъчен инсулт по време на изтърпяване на наказанието в затвора в Бобов дол според съда не е установено оказаната медицинска помощ да не е била в необходимия обем, време и квалификация. Съдът е посочил, че на осъдения е осигурено медицинско обслужване съгласно изискванията на Наредба №2/22.03.2010 г. за условията и реда за медицинско обслужване в местата за лишаване от свобода, съобразено с конкретното здравословно състояние на лицето и оплакванията му. Осъществени са болнични лечения, назначена е медикаментозна терапия, последващи прегледи при специалисти за проследяване на здравословното състояние, като всички действия и назначения на лечения с медикаменти на медицинските специалисти са изпълнявани от специализираните органи. Така председателят на състава, съдия Иван Демиревски, отхвърли като неоснователен предявения иск. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *