122-ма зрелостници на ПГИ „Иван Илиев” получиха свидетелства за професионална квалификация, 24-ма завършиха с отличен успех

128 зрелостници на Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев” в Благоевград получиха дипломите си на официална церемония вчера в двора на училището. Впечатляващ е фактът, че почти 100 процента, или 122-ма от завършващите специалностите „Банково дело”, „Икономика и мениджмънт”, „Икономическа информатика”, „Оперативно счетоводство” и „Бизнес администрация”, са избрали и положили като втора матура не общообразователен предмет, а държавен квалификационен изпит /ДКИ/ за придобиване степен на професионална квалификация. Така наред с дипломите си за средно образование завършващите получиха удостоверение за успешно преминат курс за управление на учебно-тренировъчна фирма, свидетелства за професионална подготовка трета степен, според специалността им, а 5-има и документ за машинописна правоспособност.

Удовлетворения от постигнатите резултати изрази директорът на ПГИ Ася Бояджиева, която изтъкна, че учебната година е била успешна. Въпреки предизвикателствата, с общите усилия на учители и ученици се е повишила успеваемостта на държавните зрелостни изпити, като от ДКИ по теория успехът е мн. добър, а по практика – отличен.

„Всичко това ми дава основание да вярвам в бъдещите ви успехи, в сбъдване на мечтите ви и да ви пожелая да вярвате в себе си, за да превърнете България в едно по-добро предпочитано място за живеене. Бъдещето е ваше! Успехът ви принадлежи”, обърна се към зрелостниците Ася Бояджиева и ги посъветва да не се огъват и предават пред трудностите и да правят всичко с любов.

От името на родителите зрелостниците поздрави майката на дванадесетокласничката Виктория Митева – Силвия Митева, която благодари на колектива и ръководството на ПГИ за търпението, всеотдайността, грижите и мъдрите съвети.  

Самото тържество започна с поздравления. Присъстващите първо аплодираха родителите за това, че са поверили децата си и са гласували доверие на училището. След това учителите, които през годините са раздавали частица от себе си и са научили учениците не само на необходимите им знания, но и да приемат предизвикателствата като възможност за доказване. На финала аплодисментите бяха и за дванадесетокласниците – за тяхното успешно дипломиране.

Випуск 2021 г. се гордее с цели 24-ма отличници. Със специален плакет за първенец бе удостоена завършващата с най-висок успех от 5.97 Румяна Методиева Котевска от специалност „Банково дело”. И тъй като успехите, изявите и завоюваните призови места на талантливата дванадесетокласничка са много, то директорът се ограничи с изброяването само на някои от тях – като участието и сребърния медал от международното състезание за най-добър „Бизнес план”, националното състезание за икономисти на английски език…

„Чувството е много приятно. Гордея се с това, че успях да завърша успешно Професионалната гимназия по икономика и да стана първенец на випуска. За мен това е голяма чест”, сподели Румяна, която няма нито една петица от 5-годишното си обучение, на матурата по БЕЛ постига резултат от 5.86, а на ДКИ – 6.00. По този повод първенецът на випуска с усмивка призна, че най-трудно й е било по философия и допълни, че в бъдеще ще продължи да се развива в желаната от нея област, като е избрала да учи „Финанси”.

Оказа се, че след отлично представяне на национални състезания по икономика, счетоводство, финанси, по управление на проекти и бизнес информатика голяма част от зрелостниците са приети за студенти още преди да завършват средното си образование.

Сред отличниците с успех от 5.87 е и Николай Наков, и Ива Стамболийска, която преди две години постигна 100 процента успеваемост на националното външно оценяване на дигиталните компетентности и победител в националната финансиада.

Че не й е било лесно, но с труд и постоянство всичко се постига, сподели и Евелина Капитанска с диплома от 5.93, а думите й потвърди и Виктория Митева, която е състезател по спортна стрелба.

При връчването на дипломите 5-имата класни ръководител имаха възможност да отправят съвети към вече бившите си ученици. Това направи учителката по счетоводни дисциплини Йорданка Стамберова, извеждаща 12 „в”. Тя разчувства дванадесетокласниците от специалност „Оперативно счетоводство” със специално стихотворение и им благодари, че е била техен класен ръководител.

„Обаждайте ми се. Искам да знам кой къде е приет, как му се развива животът”, каза след това насаме на младежите и девойките Й. Стамберова, а в потвърждение на думите, че не си вземат сбогом, а само довиждане, 12 „в” и учителката им се уговориха в средата на следващия месец да отидат заедно на хижа „Яворов”, след което си направиха обща снимка за спомен с дипломите в ръка.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *