13 благоевградчани отличени с приз „Личност на годината”! Бойкот на общински съветници едва не провали тържествената сесия

Тринадесет благоевградчани бяха отличени вчера с приза „Личност на годината“ на тържествена сесия на Общинския съвет по случай 106 г. от Освобождението на Горна Джумая  и празника на Благоевград. Церемонията бе на косъм да се осуети, тъй като кворумът за легитимно заседание на местния парламент бе на ръба заради отсъствието на 18 съветници, повечето от които бойкотираха събитието.

Местата си в салона на Драматичния театър, където се проведе официалното събитие, не заеха общинските съветници от опозицията – от групата на ПП „Партия на зелените“ Янка Шейтанска, Цветозар Балабанов, Александър Стойков и Андон Тодоров, Цвета Рангелова, Калоян Ханджийски, Рашко Динков, Албина Анева, Христо Ковачки, Злата Ризова, Димитър Урдев, Сашо Милчев, Валери Смиленов, Георги Васев и др.

„Уважаваме празника на Благоевград, но съгражданите ни са ни избрали не само да пълним залите на тържества, а в пленарна зала да направим нещо позитивно за града ни. За съжаление много добри инициативи се спират и дори не се допускат до обсъждане в комисии и на сесии, част от колегите в местния парламент са „кукли на конци“ и от това губи целият град“, обясни бойкота А. Тодоров.

Тържествената сесия откриха председателят на Детския парламент Димитър Борумов и колегата му на ОбС Радослав Тасков с емоционални речи. В словото си кметът Атанас Камбитов отбеляза, че 5 октомври е подаръкът, направен на днешните поколения от хилядите герои, загинали за свободата ни, и от нас зависи да я запазим.

Зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бе гост на празника на Благоевград, призова поне по 1 минута на ден всеки да мисли за България, защото тя е над всичко.

Приветствия и изказвания за празника от трибуната направиха и губернаторът Бисер Михайлов и общинските съветници Илиян Георгиев и Гергана Янчева.

Спазена бе традицията на 5 октомври официално председателят на ОбС Р. Тасков да връчи почетните ленти и знак на изтъкнати личности, удостоени през годината със званието „Почетен гражданин на Благоевград“. Това са гастроентерологът проф. д-р Крум Кацаров, музикантът и композитор Константин Цеков от група ФСБ и посмъртно актьорът Николай Кимчев. На крака пълната зала аплодира постиженията им.

Кметът Камбитов и Цветан Цветанов връчиха приза  „Личност на годината“ в 13 категории. Строителният предприемач Милена Ризова бе отличена в категория „Бизнес и предприемачество”, в категория „Финанси“ носител на наградата за 2018 г. е Захарин Ханджийски, директор на „Общинска банка“ – Благоевград и общински съветник, в категория „Здравеопазване“ бе отличена медицинската сестра в 10-а детска градина  Славка Карабельова, в категория „Култура“ бе наградена  Марина Кунгелова, директор на Кукления театър, отличието в категория „Медии“ бе връчено на Валери Младенов, спортен журналист в Радио Благоевград, в категория „Спорт“ носител на наградата стана Стоян Сотиров, бивш учител по физкултура в VІІ СУ, директорката на ХІ ОУ „Хр. Ботев“ Мариана Митова бе отличена в категория „Образование“, за първи път бе даден приз в категория „Право“ и с него бе отличена Серафимка Мадолева, до вчера съдия в Административен съд – Благоевград, вече пенсионерка.

В категория „Социални дейности“ бе отличена шефката на Дома за стари хора в кв. „Струмско“ Таня Иванова, в категория „Хора в неравностойно положение“ призът отиде при две дами – Катя Сейменска и Мариана Радева, в националния отбор на Спешъл олимпик – България, завоювали призови места на световни и международни състезания. В категория „Морал“ бе отличен отец Светослав Кючуков, служещ в черквата „Св. Николай“ в кв. „Грамада“, един от инициаторите на доброволческата кухня за бедни, и в категория „Съхранение на традициите“ награда бе присъдена на Дончо Ангелов, член на дружество  „Традиция“ от основаването му.

След тържествената сесия празникът завърши с Първи детски фолклорен фестивал, който събра млади танцьори от цялата страна.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Благодарни

    За съжаление – Празника на Благоевград – 5 октомври – се оказва, че не е за всички граждани на Благоевград! Вината е в партийното и държавно ръководство на герб! Програмата изглеждаше точно като празник на герб. Затова оправдаваме ОТСЪСТВИЕТО на споменатите съветници. И не само на тях! ………….. п.с. Някой от партийното и държавно ръководство на Благоевград ще се задейства ли да се приключи с ПРАХОЛЯКА по ул.Марица – две важни заведения пълни ВСЕ ОЩЕ с благоевградски ДЕЦА – дишат всеки ден отровите…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *