13-годишният благоевградски виртуоз на пианото Роби Адамов препълни зала в Сицилия с първи рецитал на острова след 3-месечната карантина

Талантливият 13-годишен ром от Благоевград Роберто Адамов в петък вечерта изнесе първия рецитал пред публика в Сицилия след 3-месечно прекъстване заради пандемията от коронавирус. Роби бе избран от Каталунското дружество на приятелите на музиката по предложение на президента и художествен ръководител на дружеството Анна Рита Фонтана.

В обстойно представяне на страницата на престижната организация Фонтана обяснява миналото на Роби, който от няколко години е абсолютен хит в цяла Италия с виртуозните си изпълнения на пиано. За нето италианката разказва, че той бил очарован от циганските звуци на дядовия си акордеон, а в Италия започва да изучава пиано, преди да навърши 8 г., по изричното настояване на Кармелита Кокучио, музикален педагог в комплексния институт „Франческо Гуглиелмино“ в град Ачи Катена.

„Интуицията на Кармелита се оказва правилна, талантът на Роберто Адамов е толкова неудържим, че за кратко време той се класира на първо място в много от най-престижните национални и международни конкурси за пиано в страната. През 2018 г. той изнася и първите самостоятелни концерти, а участието му в телевизионни програми като “Tu si que vales” на Canale 5 и “I soliti ignoti” на Rai1 буквално взриви публиката“, се казва в съобщението за първия следкарантинен концерт в Сицилия.

Според благоевградчани, живеещи в Сицилия и присъствали в петък вечерта на концерта на Роби, седалките в концертната зала били разположени шахматно, а всички били пускани само с маски, които нямали право да свалят. Билетите били продавани срещу 10 евро само след резервация, но свършили още в първия ден след пускането им в продажба. Рециталът на благоевградския пианист започнал с произведения от бароковия 17-и век и стигнал до 21-и век, а най-много възторг в публиката предизвикали изпълненията на Йохан Себастиан Бах и една от сонатите на Доменико Скарлати.

Припомняме, че българското дете-чудо Роберто Адамов е родено в Сицилия, където родителите му Румяна и Сашо живеят от много години. Всяко лято обаче Роби идва да изкара ваканцията си в ромската махала на Благоевград, където са роднините на майка му. Бащата на Роберто работи като шофьор, а майка му чисти домове. Талантливото българче се подготвя в момента за двугодишен музикален курс в САЩ и мечтае много скоро да изнесе първия си концерт в България.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *