13-г. санданчанка Мария Митова подобри 2 национални рекорда по плуване, изкачи се на почетната стълбичка в екип, подарък от хотелиера Ил. Пасков, тренира по 5 часа на ден

13-годишната Мария Митова от Сандански подобри два национални рекорда на републиканското първенство по плуване в София, стил „делфин”, 50 и 100 метра. Младата надежда на плувен клуб „Сандански” от 6-годишна е в басейна. Треньор й е Антон Спириев. Рекордът на 50 и 100 метра не е подобряван от 4 години, според справка на федерацията по плуване.

Мария е дъщеря на Валентин Митов, собственик на склад за алкохол, цигари и безалкохолни напитки. Спортният екип на младата надежда е осигурен от хотелиера Илия Пасков, собственик на СПА хотел „Свети Никола”.

 

– Мария, едва 13-годишна, вече подобри два национални рекорда, как успя да постигнеш тези резултати?

– С много труд и постоянство и с вяра в успеха. От 6 годишна съм на басейна. От 3 години тренирам сериозно, стил „делфин”, по 4-5 часа всеки ден.

– Кой те насочи към плуването?

– Майка ми ме записа да тренирам този спорт, когато бях на 6 години. С времето се привързах много към него, не жалих сили и време. Имам завоювани десетки медали, но върхът са именно тези два рекорда. Първите ми медали са, когато бях на 7 години. Тогава спечелих златен и сребърен медал. Аз съм тренирала и други спортове – тенис, баскетбол… но преди три години категорично избрах плуването.

– Защо стил „делфин”?

– Пробвала съм всички стилове. Но с времето почувствах, че моят стил е именно „делфин”, плувам много по-добре в този стил.

– Кой е твоят идол в плуването?

– Майкъл Фелпс, той е най-добрият плувец в света. Искам един ден да постигна близка до неговата слава.

– Как успяваш да си и пълна отличничка в училище?

– Нещата са свързани. Когато човек е упорит и дисциплиниран, успява във всичко.

– Как приеха твоите връстници резултатите ти с подобрените рекорди?

– Усещам, че ме подкрепят и в училище, и в плувния клуб. Това е важно за мен.

– Кой освен родителите ти помага в спорта и в училището?

– Имам подкрепата първо на треньора ми Антон Спиров, при когото тренирам от 6-годишна. През последните години ми помага и Илия Пасков, той ми дари екипа, с който участвам на националните състезания. И на двамата им благодаря от сърце!

– Как минава един твой ден?

– Сутрин ставам в 7.00 ч. Прочитам сутрешната молитва, около 20 минути. След това отивам на училище. Приключвам с училище и отивам на плуване. Следобед отново отивам на училище. Всеки ден плувам по 4-5 часа. Вечер преди лягане чета вечерната молитва. Мисля, че резултатите постигам благодарение на моята силна вяра. С мисълта за плуването ставам и лягам…

– Какви мечтите ти?

– Първата ми цел е да стана част от националния отбор на България по плуване и след това да отида на европейски, световни първенства и, дай Боже, и на олимпийски игри.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *