13 000 служители на МВР ще получават парична компенсация за извънреден труд

Със 137 гласа „за“, 0 „против“ и 0 въздържали се депутатите приеха на първо четене промени в Закона за МВР, които предвиждат 13 хил. служители на МВР да получават заплащане за извънредния си труд, а не компенсация с почивни дни, както е записано в закона до сега. Промените трябва да засегнат оперативни работници, разследващи полицаи както и малка част от специализираната администрация на МВР, обясниха по време на дебатите в НС управляващите, съобщава “24 часа”.

„Работата извън редовното работно време до 280 часа годишно се компенсира с допълнитено възнаграждение за извънреден труд за отработени до 70 часа на тримесечен период. Извънредният труд се заплаща с 50 на сто увеличение върху основното месечно възнаграждение“, пише в законопроекта, внесен от шефа на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев.

Въпреки единодушното приемане на предложението, споровете между управляващи и опозиция продължиха над час. От БСП поискаха законът да влезе в сила от деня на обнародването му в държавен вестник, а управляващите държаха това да се случи от 1 януари 2021 г. Причината от ГЕРБ да не отстъпят са необходимите за компенсация средства, които трябва да се отразят в държавния бюджет. По предварителни изчисления това ще коства 61 млн. лв. на държавата.

„Ако правителството не подаде оставка как ще бъдат компенсирани с допълнителни дни служителите на МВР, защо ще бъдат заети с протестите? Тези хора работят извънредно. Нека получат и по-голямо възнаграждение. От МС вече ни заливат с постановления за нови разходи. Ако желаете да подкрепите тези хора, с тези почивани дни няма как да се случи, при условие, че още стоите на власт“, каза от трибуната депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

„Служителите, които са целева група към тази промяна са служители, които работят на ненормирано работно време и не се занимават с опазване на общестен ред. По всяка вероятност предстои промяна в бюджета за тази година, но тази промяна ще се случи след известно време. Трябва да се направи сметка колко допълнителни средства трябва да бъдат изчислени. Приемайки тази промяна сега ще допуснем грешка“, обясни Красимир Ципов от ГЕРБ.

Стигна се и до взаимни обвинения коя политическа сила какви промени е правила в закона за МВР и до какви ефекти е довело това. Предложенията по промени за законопроекта ще се приемат до 3 дни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *