HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

14% от избирателите в Кюстендил македонци, сърби и черногорци

Общо 8361 македонци са в избирателните списъци в Кюстендил с право на глас в предстоящите парламентарни избори. Всички те имат двойно гражданство. Македонците обаче не са единствените чужденци в изборните списъци. 1127 са сърбите и черногорците, които имат регистрация в Кюстендил и които са включени в избирателните списъци.

Така общо 9488  жители на Македония, Сърбия и Черна гора ще могат да отидат до урните в областния град, ако изобщо са на българска територия. С тях право на глас в Кюстендил имат над 66 000 души.

Цифрата не е изненадваща предвид чисто териториалната близост на двете страни, а повечето чужденци мотивират българското си гражданство с българските си корени, коментират юристи от областния център. Според тях проблемът идва от факта, че с българските си лични карти сърбите и македонците имат право да се запишат и в още един избирателен списък – в избирателната секция в чужбина, където на практика живеят.

„1206 човека са заличени от избирателните списъци. Заличени лица има в почти всички разкрити на територията на Кюстендилска община избирателни секции”, каза председателят на РИК – Кюстендил адвокат Красимир Петров. Според него заличаването на лица от избирателните списъци може да стане по няколко причини.

„Сред причините са поставяне под запрещение на лицето, изтърпяване на наказание „лишаване от свобода”, издадено удостоверение за гласуване на друго място или вписване за гласуване в чужбина”, каза адвокат Петров.

По думите му тези списъци се издават от всяка от общините. Сред основната причина е гласуването не по постоянен, а по настоящ адрес. При това положение лицето се заличава от списъка на секцията по постоянен адрес и с вписва за гласуване по настоящ адрес.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *