Разлог се поклони пред подвига и гибелта на Апостола

Днес се навършват 144 години от обесването на един от най-великите българи, отдали мисли и живот за свободата на страната ни-Васил Левски. Подвигът му не избледнява ни най-малко и до днес, а името му остава символ на вярата и жертвоготовността за народа и за България.
Васил Левски посещава Разлог по време на втората си обиколка из България. През 1869 г. основава комитет в къщата на Кипре Максев. Първоначално 12 души се включват в комитета, но идеята бързо се разпространява из тогавашна Мехомия и броят значително нараства за кратко време.
„Васил Левски-национален герой, свързал живота и смъртта си с един от най-съдбоносните етапи на българската история. Васил Левски е мярка за човешкото съвършенство и неизменен пример за подражание“-каза в словото си кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев. „Изумително е, че и днес, повече от век след неговата гибел, всичко у Васил Левски звучи съвременно и актуално. Апостолът остава завинаги в историята на българския народ, а чрез нея и в световната история“-допълни той.
В знак на признателност венци и цветя пред паметника на Апостола на Свободата поднесоха кметът инж. Красимир Герчев, д-р Мария Копанарова-председател на ОбС-Разлог, представители на политически партии, организации, общественици и признателни граждани.
В честването участие взеха Духов оркестър и Детска певческа група към НЧ „15.09.1903-1909“, гр. Разлог, с ръководите Лилия Лачинова.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *