146 абсолвенти на Филологическия факултет се дипломираха на тържествена церемония, А. Клечерова от Банско и санданчанинът Д. Нурков пълни отличници

146 абсолвенти от Филологическия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград получиха дипломите си за висше образование. Бакалаврите и магистрите от специалностите „Английска филология“, „Българска филология“, „Славянска филология“, „Приложна лингвистика“, „Чужд език и етнология“, „Педагогика на обучението по български език и по чужд език“, „Балканистика“, „Филологически аспекти на работата в медиите“, „Лингвистични аспекти на чуждоезиковото обучение“, „Превод и съвременна англоезична литература“, „Английски език и етнология“, „Език и лингвистика в глобалния свят“, „Българският език като чужд“ и „Английски език и антропология на Югоизточна Европа“ се дипломираха с тържествена церемония в аулата на университета в присъствието на много свои близки, роднини и гости.

„Докато се реализирате, ще трябва да сте упорити, но когато вършите работата си с желание и хъс, вярвам ще се поздравите като добри специалисти”, обърна се към завършващите деканът на факултета проф. д-р Магдалена Панайотова и ги посъветва да не бъдат безидейни, а да мислят кретивно и нестандартно .

Абсолвентите поздрави и зам. ректорът по учебната дейност на ЮЗУ проф. д-р Антони Стоилов, който призна, че е развълнуван, тъй като е и преподавател във Филологическия факултет, и пожела на бакалаврите и магистрите да бъдат достойни хора.

Общо 16 от дипломиращите се с успех над 5.50 получиха университетския плакет за отлични постижения и резултати по време на следването.

Двама от абсолвентите са пълни отличници – Александра Клечерова от Банско, специалност „Българска филология“, и Димитър Нурков от Сандански – „Английска филология”.

„Филологията е трудна, но дава сили”, сподели Александра, която продължава с магистратура по “Журналистика“, и благодари на родителите си, ръководството на факултета и преподавателите си.

Любопитното е, че другият дипломиращ се без нито една петица – Димитър, е от випуск 2015 г. Той отложил завършването си с две години, тъй като станал частен учител по английски в столицата. Впоследствие се върнал в родния си Сандански и отворил своя школа, в която преподава чуждия език на деца и възрастни. Като най-голямо предизвикателство Димитър определи изпита по „Морфология” при ръководителя на катедрата по „Германистика и романистика” доц. д-р Елисавета Бояджиева и по староанглийски език при гл.ас.д-р Яна Чанкова.Въпреки това той сподели, че не му е било трудно по време на следването и не изключи възможността да се реализира и като учител по английски в училище.

Сред отличниците в специалност „Английска филология” е и японката Йоко Тамура, която не присъства на церемонията, тъй като е трябвало да пътува за родината си.

Вълнуващия момент по дипломирането заедно с абсолвента по „Чужд език и етнология“ Аристидис Яницугурис от Гърция преживяха и цяла група негови близки и роднини. Гръцкият гражданин разказа, че когато решил да учи, в университета в Серес имало трусове и кандидатствал в ЮЗУ „Н. Рилски“, още повече че отзивите за благоевградското висше училище били изключително добри. Понастоящем Аристидис продължава да надгражда знанията си с магистратура по „Английска филология“ и иска да работи като преводач или учител.

Че се е ориентирала към „Славянска филология“, тъй като искала да учи специфични езици, неусвоявани от много чужденци, сподели магистърът в тази специалност Биляна Каменова от Перник. По време на 5-годишното си следване тя изучавала чешки, английски, словенски и руски и доволна от подготовката си иска да се реализира в областта на преводите.

Щастлива с дипломата си за бакалавър по „Българска филология” позира и Василка Бранкова, горда майка на 3 деца. „В първи курс бяхме 65 човека, сега завършваме 15-ина. През тези 4 години имаше и трудности, и предизвикателства, но пак бих извървяла целия път отначало. Не съжалявам за нищо“, категорична бе благоевградчанката, която продължава с магистратура и мислеща за докторантура.

Церемонията завърши с „На многоя лета“ и много снимки.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *