HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

15 акта, всеки с глоба от 500 до 1500 лв., наложи Инспекцията по труда в Кюстендил на собствениците на италианските обувни цехове в Дупница

Инспекцията по труда в Кюстендил постанови 14 акта и 30 предписания на италианските обувни цехове в Дупница “Виктория Каприоти” със собственик Луиджи Каприоти, чието име нашумя в Дупница с неизплатени заплати от по 1000-2000 лв. на 200 работнички, за което те излязоха на протест. Л. Каприоти е прекратил дейността на фирма си “Абонданца” и част от 200 шивачки са преназначени в останалите две италиански фирми “Май Пикус” със собственик Клаудио Мароки и “А. М. шууз” със собственик Габриеле Джовани, без да получат заплатите си от предишния работодател, за което “Струма” писа.

Вчера /10 март/ беше първата дата, определена от споразумението между работничките и Каприоти да започне поетапното изплащане на заплатите. Преди два дни той е предложил на жените отсрочка и заплащането да започне от 16 март, но те не се съгласили с мотива, че през това време Каприоти може да изчезне в Италия. Излъганите работнички са готови, ако на 16 март не получат част от заплатите си, да организират протест отново.

Както “Струма” писа, оставените без заплати жени протестираха пред входа на сградата на “Еврошууз”, където се помещават трите италиански цеха за производство на обувки. От Инспекцията по труда в Кюстендил съобщиха, че при извършените проверки е установено, че работещите и в трите италиански фирми не са получавали редовно заплатите си, за което е съставен акт. Установени са нарушения при опазване здравето на работниците. Вентилационните системи в цеховете не работят, за което “Струма” писа. Инспектиращите имат съмнение, че химичният състав на въздуха в цеховете не отговаря на стандарта за чистота, поради което е изискана проверка от компетентен орган. Глобите варират от 500 до 1500 лв. за всяко установено нарушение, за което е съставен акт. Собствениците на фирми имат право да ги обжалват в 14-дневен срок пред съда. Ако не се изпълнят предписанията в срок, фирмите ще понесат още глоби, съобщиха от инспекцията.

Както “Струма” писа, 200 работнички от обявената в несъстоятелност фирма “Абонданца” се вдигнаха на протест срещу собственика Л. Каприоти, тъй като той не им е изплатил заплати за няколко месеца, заработени през миналата година. Докато те се усетят, Л. Каприоти е спрял дейността на фирмата и шивачките са преназначени на работа в другите два италиански цеха, но без да си получат заплатите от Каприоти.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *