15-г. благоевградчанка роди първата двойка близнаци за 2017 г., нейна връстничка стана майка на момиченце

15-годишна роди първите близнаци за 2017 година в Благоевград, едновременно с Анна Х. роди първата си рожба и нейната връстничка Румяна А. Близнаците на Анна – Дейвид и Елисей, изплакали завчера в акушеро-гинекология в ръцете на болничния директор д-р Огнян Митев и специализантката д-р Ролева.

„Близнаците са доносени, въпреки ранната възраст на родилката те са с нормално тегло, Дейвид е 2,040 кг, а Елисей – 2,250 кг”, каза д-р Калпазанова. Тя поясни, че за новородените се провеждат интензивни грижи, те се обгрижват в кувьози.

Другата 15-годишна майка, която роди завчера, също е добре, бебенцето е момиченце 3,4 кг. Новороденото вече е в стаята при майката.

„Прави впечатление, че и двете 15-годишни родилки са добре запознати с предстоящите им задължения на майки, и двете са посещавали редовно консултации при акушер-гинеколог в Благоевград. Лекарските препоръки са оказали влияние и за нормалното протичане на бременността им”, уточни д-р Калпазанова. Двете майки са в интензивен сектор и се възстановяват под активните грижи на специалистите от акушеро-гинекология.

„Добрата новина е, че болницата от завчера разполага с инкубатор за интензивни грижи за новородени и недоносени деца, с тази медицинска техника се окомплектова цяло звено. В отделението има висок клас апарат за механична вентилация на новородени и друг инкубатор за специални грижи за новородени, монитор за интензивна терапия, очаква се и транспортен инкубатор с интегриран респиратор. Отделението се оборудва с модерната апаратура за подобряване качеството на неонаталните грижи от Министерство на здравеопазването”, поясни началникът д-р Калпазанова и допълни: „С осигуряването на новата апаратура отделението ни се нарежда сред едно от най-добре оборудваните в страната, през изминалата година в болницата ни са обгрижвани 49 недоносени бебета. От началото на годината в благоевградската болница са родени 111 бебета, всеки месец се обгрижват по 2-3 недоносени”, уточни още д-р Калпазанова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

4 Коментара

 1. 1111

  До: Krisi Stankeva

  Те може и да са посещавали консултациите, както и Вие “Югозападен университет Неофит Рилски”, но явно сте пропуснали началните класове в училище по правопис.

  Отговор
  1. Криси

   Аз поне и с грешки пак пиша ами те като и буквите не знаят такаче мн не ми обеснявайте че то и публикациите повечето са със правописни грешки !!! Ама нали съм права и за това ще се хванете смешници ???????????????????????

   Отговор
 2. Перко Наумов

  Тия май пак са циганета? А дали майките са здравно осигурени и как ще гледат чааветата си? Или пак ще легнат на помощи, плащани от работещите българи?

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *