150 бъдещи първокласници в Благоевград “изчезнаха” от списъците, само три училища реализираха на 100% приема си

150 бъдещи ученици “изчезнаха” от списъците при записването за първи клас в училищата в Благоевград. Както е известно, съгласно графика на дейности по приема до 29 януари от общината изпращат до учебните заведения информация за броя на подлежащите на записване деца в 1 клас от съответния набор за дадената година. В определения срок от община Благоевград са подадени две справки. В едната се посочва, че в ГРАО /Гражданска регистрация и административно обслужване/ родените през 2013 г., т.е. настоящите седемгодишни, тръгващи на училище наесен, по постоянен адрес в община Благоевград, са към 1000 деца. В другата пък е упоменато, че по настоящ адрес в общината се водят живущи 746 кандидат-първолаци. Базирайки се на тази цифра, директорите и екипите им извършиха анализи и до 31 март утвърдиха училищния прием в 1 клас.
По това време се правеха срещи с бурни дебати и все още не се знаеше дали ще остане в сила старата /досегашната/ общинска система за прием в 1 клас, или ще действа новата, разработена и предложена от директора на 6-о СУ Димитър Арабаджиев. Заради липса на яснота по въпроса директорите заложиха на това, че според предоставената им информация първокласниците за тази година са колкото и през миналата, т.е. броят на кандидат-учениците се движи в едни и същи граници. Така 10 училища /5 основни и 5 средни/ обявиха прием в 29 паралелки в 1 клас, или колкото за изминалата учебна 2019/2020 г., ако не броим извънредната 5-а паралелка, която след решение на Общинския съвет бе сформирана в 8-о СУ. Постепенно обаче стана ясно, че родените през 2013 г. и реално живеещи в Благоевград са далеч по-малко от обявените 746 деца.
След първо класиране приема си на 100 процента реализираха само две училища – 2-о ОУ “Димитър Благоев” и 5-о СУ “Георги Измирлиев”, които съответно бяха обявили 3 и 2 паралелки, а във всички други училища останаха свободни места. На второ класиране заложените бройки попълниха и в 8-о СУ “Арсени Костенцев”. Там имаше опасения, че заради миналогодишния наплив отново ще се стигне до напрежение сред родители, още повече че зам. кметът по културата и хуманитарните дейности д-р инж. Василиса Павлова обяви, че в квартал “Еленово” подлежащите на записване в 1 клас са общо 196 деца. Въпросът беше как точно 4-те парлелки на 8-о СУ и 3-те на 11-о ОУ ще поемат всички кандидат-ученици и няма ли да останат 42-ма първокласници “под чертата”.
До подобна ситуация не се стигна. В 8-о СУ приеха 90 деца /4 класа по 22-ма/ плюс две изпратени по механизма, а в 11-о ОУ след второ класиране останаха 6 свободни места, или са записани 60 ученици. Впечатление прави, че сред приетите в 11-о ОУ има с по 40-43 т., тоест не са от прилежащия район на училището или не живеят в квартал “Еленово”.
“Подлежащи на прием в 1 клас са около 700 деца, към момента са записани около 550. Значи има още много деца, които тепърва ще се записват”, това констатира зам. кметът В. Павлова на 23.06., по време на среща в 9-о ОУ с жители на квартал “Ален мак”.
На 26 юни, след записването на приетите след второ класиране, се разбра, че в СУ “Иван Вазов” в квартал “Струмско” има постъпили 62-ма първокласници в 3 паралелки, или свободните места са 4. В 4-о ОУ “Димчо Дебелянов” в квартал “Грамада” правят два класа с по 21 ученици и има 2 свободни места. 3-о ОУ “Димитър Талев” е със 80 приети ученици, или с 8 непопълнени бройки в 4-те паралелки, СУИЧЕ “Св. Климент Охридски” е с три свободни места и със записани 41 ученици в 2 паралелки, в 9-о ОУ “П.К. Яворов” има 9 записани деца за един клас. В 7-о СУ “Кузман Шапкарев” след второ класиране са постъпили 99 деца, при прием от 5 паралелки със 110 ученици.
Както “Струма” писа, още преди утвърждаването на приема директорът на 7-о СУ д-р Лилия Стоянова сподели, че лично тя искала да обявят 4 паралелки. Педагогическият и общественият съвет обаче настоявали за 5 и така в най-голямото средно училище за втора година решили да приемат 110 първокласници, след като преди това правиха по 6 паралелки.
“Успяхме да запишем 102 деца и да направим 5 паралелки. Няма да прибягваме до вариант 4 паралелки, защото това ще означава децата да станат по 26 в клас, което не е добре от гледна точка на физическата среда. Затова реализираме 5 паралелки, като имаме 8 свободни места”, коментира неотдавна д-р Стоянова.
Простите изчисления показват, че след второ класиране в 10-те благоевградски училища са постъпили 602-ма първокласници, от които 19 са шестгодишни, или набор 2013 са 583-ма, което е със 163 деца по-малко от подадената бройка. По този повод директори признаха, че най-вероятно първокласниците действително са около 600, но не могат да си обяснят откъде идва тази голяма разлика в цифрите.
“Най-логичното обяснение е липсващите деца да са в чужбина. В последните месеци около коронавируса обаче българите по-скоро се прибират, отколкото да заминават зад граница. Което означава, че тези деца, водещи се по настоящи адреси в Благоевград, ги няма в града не отсега, а от дълго време. Това поставя и въпроса: Защо, след като ние от училища и от Регионалното управление на образованието работим по механизма /б.р. Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст/, детските градини и общината не правят същото? Още повече че предучилищното образование е задължително и би трябвало детските заведения и местната изпълнителна власт, ако работят по механизма, да знаят къде са децата и колко са реално те”, коментираха образователни специалисти.
Директори припомниха, че миналата година за приема в 1 клас бившият началник на отдел “Образование” Симона Митова е предоставила “изчистена” справка, като подлежащите на записване в 1 клас са били 790 деца, но реално подготвителна група на детските градини в общината посещават между 700 и 720 кандидат-първолаци.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Атитметика и счетоводство

    Така, както закриват автобусни линии с малко пътуващи, така трябва да закрият и училища, в които никой не иска да учи. Кратко и ясно. И кмета стига е ходил по такива училища с 50 деца. Срам за града.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *