156 възпитаници на ПМГ – Благоевград се дипломираха

156 зрелостници на Природо-математическа гимназия „Акад. С.П. Корольов“ в Благоевград се дипломираха, церемонията бе в залата на училището, където класните ръководители на шестте паралелки с дванадесетокласници и директорът на ПМГ Николай Каращранов им връчиха свидетелствата.

За последен път /поне като ученик/ водещ на тържеството бе Димитър Борумов, който бе и шеф на Детския парламент в Благоевград. С успех от 5.90, оценки от 5.53 на матурата по БЕЛ и пълна шестица по английски език той е сред отличниците на випуска и в средата на месец август заминава за Хага, където е избрал да учи „ Политически науки“.

От името на родителите думи на благодарност към учителите и ръководството отправи Елена Димитрова, майка на абитуриента Димитър Димитров.

С препоръка да продължат да учат, да се трудят и да живеят пълноценно, към съучениците си се обърна Мария Спасова от 12 „д“ клас, която като представител на випуск 2021 засвидетелства уважение и признателност към колектива на ПМГ.

„Горд съм и ще споделя, че след тази година и половина на необичайна ситуация средният успех от държавния зрелостен изпит по български език и литература е „Мн. добър” /5.06/, а на втория ДЗИ „Мн. добър” /5.22/“, съобщи директорът Николай Каращранов и допълни, че 156 от 158-те зрелостници на випуска успешно завършват средното си образование.

В залата присъства и бившият директор инж. д-р Татяна Ядкова. Тя отличи със стипендия досегашния знаменосец на ПМГ Антонио Георгиев, който завършва с диплома от 5.95 и пълна шестица на матурата по математика. Впечатляващ е фактът, че през годините талантливият дванадесетокласник покорява множество върхове в областта на математиката, физиката, математическата лингвистика и географията. През 2019 г. заслужи място в националния отбор и се завърна с бронзов медал от световната олимпиада по география в Хонконг. Година по-късно се нареди сред тримата най-добри ученици и в европейската олимпиада.

Сега Антонио не успя да присъства на церемонията, тъй като е на европейската олимпиада по география, провеждаща се във Варна. Затова стипендията бе връчена на майка му Мария Георгиева, която увери, че финансовият стимул ще бъде използван за по-нататъшното развитие на сина й.

Б. Костадинова със сина си Веселин

Самата Т. Ядкова бе посрещната изключително топло и радушно от свои колеги и изгледа с вълнение церемонията, още повече че внукът й Петко Търпанов бе сред завършващите. Той ще продължи образованието си в Американския университет в Благоевград.

Любопитното, че когато инж. д-р Ядкова застава начело на гимназията, по-малкият й син е ученик там. Пред репортер на „Струма“ Т. Ядкова с усмивка заяви, че живот и здраве, след 5 години иска да стане свидетел и на дипломирането на внучката, която сега е кандидат-гимназистка.


От името за завършващите с емоционални думи към учителите се обърна Мария Спасова, а Димитър Борумов вляво/ бе водещ на церемонията

Вълнуващия момент за втори път преживя и Богдана Костадинова, зам. директор на 9-о ОУ. След като по-големият й син Божидар завърши ПМГ, сега се дипломира и по-малкият, Веселин, който постигна резултат от 6.00 на матурата по биология. Запален от примера на баща си, известния ветеринарен лекар Явор Костадинов, и брат си, Веселин също иска да учи ветеринарна медицина.

Като препратка към следващата стъпка от развитието на зрелостниците, церемонията завърши със студентския химн и пожелания „На добър час!”.


Зрелостниците се подредиха по класове за получаването на дипломите , а част от тях си направиха снимки на раздяла

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *