160 млади творци от Факултета по изкуствата на ЮЗУ се дипломираха, с успех 6.00 отличник на випуска стана младата учителка от Добринище М. Балабанова

160 млади творци от Факултета по изкуствата на ЮЗУ “Н. Рилски” – Благоевград получиха дипломите си за висше образование. Абсолвентите от специалностите “Педагогика на музикалното изкуство”, “Електронни технологии в музиката”, “Изпълнителско изкуство (поп и джаз пеене)”, “Изпълнителско изкуство (народни инструменти или народно пеене)”, “Българска народна хореография”, “Съвременна хореография”, “Актьорско майсторство”, “Мода”, “Педагогика на обучението по изобразително изкуство”, “Култура и културен туризъм”, “Култура и медии”, “Филмова и телевизионна режисура”, “Филмов и телевизионен монтаж”, “Филмово и телевизионно операторство” и други се дипломираха на тържествена церемония в аулата на университета.
Сред гостите бяха двама от новите зам. ректори – проф. д.изк. Йордан Гошев и доц. д-р Ицка Дерижан, а събитието бе първото по рода си и за новия декан проф. д.н.к. Васил Марков.
“Свършиха трепетите ви по предстоящи изпити, но предстоят по-големите ви трепети пред истинската публика, която ви очаква оттук нататък през вашия професионален път. След като вие завършвате днес, това е атестация за един много голям професионализъм, защото вас са ви обучавали едни от най-талантливите преподаватели в областта на изкуството в цяла България. Така че ние сме сигурни, че ще защитите достойно името на тази школа, наречена Югозападен университет “Неофит Рилски”, обърна се към абсолвентите проф. д.изк. Й. Гошев, който преди да стане зам. ректор, два мандата бе ръководител именно на Факултета по изкуствата.
На добър час на завършващите пожела и деканът проф. д.н.к. В. Марков, който ги посъветва да следват мечтите си, окрилени от своя висок професионализъм.

Общо 17 бакалаври и магистри се поздравиха с успех над 5.50, като 10 от тях бяха наградени с плакети. Званието “Отличник на випуск 2019” заслужи младата учителка Магдалена Балабанова от Добринище, която завърши специалност “Педагогика на музикалното изкуство” с диплома от пълно шест. Самата тя разказа, че в началото на следването й било доста трудно, тъй като нямала средно музикално образование. “Не казвам, че съм най-добрият музикант или педагог, но със старание, труд и упоритост стигнах дотук”, сподели отличничката, която е народна певица, а от началото на тази учебна година е учител по музика в ОУ “Св. Климент Охридски” – Добринище и преподава на учениците от 5 до 7 клас. “Просто имах късмет. Точно когато взех държавните изпити, се освободи място и така започнах работа”, призна Магдалена и благодари на доц. Кротева, проф. Огненска, проф. Гошев, проф. Потеров и на всичките си преподаватели, дали й знания, увереност и професионализъм.
Сред дипломиращите се магистри бе Анна Ризова от Благоевград. След бакалавърската си степен тя вече е магистър по “Актьор за кино и телевизия” и докторант по “Кинознание, киноизкуство и телевизия”. “Ако трябва да избирам, бих предпочела да съм актриса в киното, но имам амбициите и за академична кариера”, сподели благоевградчанката.
Един след друг дипломите си получиха и братята близнаци – художниците Теодор и Бойко Вешин, магистри по “Изобразително изкуство”.
Че няма намерение да учи магистратура, защото вече работи по специалността си, призна бакалавърът по “Филмов и телевизионен монтаж” Кирил Благов, който е част от екипа на популярно фотостудио в града.
По своя професионален път вече е поела и Вергиния Атанасова от специалност “Българска народна хореография”. Освен в родния си Сандански тя преподава танци и в Якоруда, и обмисля дали да надгражда знанията си с магистратура.
Особено развълнувани и радостни бяха Христо Христов и Илиян Асенов, единият магистър, а другият бакалавър по “Филмов и телевизионен монтаж”. В чест на завършването си двамата абсолвенти и техни близки, присъстващи на вълнуващия момент, устроиха импровизирано парти. Веселата компания гръмна бутилка шампанско пред входа на Първи учебен корпус, след което почерпиха с бонбони.
Специален музикален и танцов поздрав към дипломиращите се оправиха техни колеги от факултета. Студенти по “Съвременна хореография” изпълниха композиции по хореография на проф. д.изк. Анелия Янева. Публиката остана впечатлена и от изпълненията на талантливите певци и инструменталисти от класа по музика на доц. Бинка Добрева и Валери Димчев.
Истински фурор предизвикаха танцьорите с ръководители проф. Николай Цветков и доц. Георги Гаров. Студенти по “Българска народна хореография” представиха изключително трудното и бързо Северняшко хоро. Ритъмът и тактът бяха толкова заразителни, че част от дипломиращите се хореографи не можаха да устоят и се включиха в танца, като всички се раздадоха на сцената.
На финала цялата аула стана на крака, аплодисментите и възгласите дълго не стихваха и ако беше истински концерт, танцьорите-хореографи със сигурност щяха да бъдат върнати няколко пъти на бис.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Бай Хой

    Честито нова порция безработни чантаджии и миячи на чинии на Запад!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *