160 с коронавирус препълниха болниците в Пиринско, хирургията в МБАЛ – Благоевград в готовност да стане трето Ковид отделение

Отделението по хирургия в МБАЛ – Благоевград ще се трансформира за болни с коронавирус. Там ще бъдат разкрити 25 легла при увеличение на броя на заразените и форсмажорни обстоятелства, на практика това ще бъде третото Ковид отделение след инфекциозно и вътрешно. Този вариант е обсъден и приет на вчерашното заседание на областния щаб за борба с коронавируса, информира областният управител Бисер Михайлов, който представи актуалната справка за Ковид ситуацията в Пиринско. 160 са болните с Ковид-19, които се лекуват в болниците в областта, свободните легла са 53. В МБАЛ – Благоевград са хоспитализирани 35 души, 5 са свободните легла. Един пациент е в реанимация, като в интензивното отделение има 10 свободни легла. 13 болни са в Тубдиспансера, там има 1 свободно легло. 18 са настанени в Ковид отделението на болница ПУЛС, но вчера трябваше да бъдат приети още петима, след като станат готови резултатите от PCR теста.

В болницата в Разлог се лекуват 12 пациенти, 6 са свободните легла. Там тече ремонт на едно от отделенията, в което ще се премести неврологията, за да се освободят още легла.

43-ма са хоспитализирани в гоцеделчевската болница, свободните легла са 8. 21 са болните в санданската болница, 10 са свободните легла, при необходимост може да се ползва очно отделение, където има 3 легла. В болницата в Петрич са настанени 9-има пациенти, свободните легла са 10, като има вариант да се разкрият легла в урологията. 

Все още лечебните заведения в областта могат да приемат болни, осигурени са защитни облекла и маски на лекарите, днес ще бъдат доставени допълнително ръкавици в ЦСМП, обобщи Бисер Михайлов. Той призова всички граждани да бъдат отговорни и да спазват противоепидемичните мерки – социална дистанция, дизинфекция, носене на предпазни маски, за да не се стигне до непоносим натиск на здравната система.

Както „Струма“ писа, 5-има благоевградски лекари с коронавирус са на болнично лечение. Заразените медици са общопрактикуващи лекари, от ЦСМП и болница „Пулс“, потвърди губернаторът. Добрата новина е, че няма починали болни през последното денонощие. Сред установените 15 новозаразени 4-ма са от Благоевград и 4-ма от село Долно Осеново, 2-ма в Сандански, и по 1 в Петрич, Разлог, Добърско, Микрево и Абланица.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Зелка

    Ами хората , които чакат операции? С какво точно ще ги лекуват тези болни?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *