HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

162-ма възпитаници на Филологическия факултет в ЮЗУ се дипломираха

162-ма абсолвенти от Филологическия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ се дипломираха на тържествена церемония. Бакалаврите и магистрите от общо 10 специалности получиха дипломите си от декана проф. д-р М. Костова-Панайотова и двамата й заместници доц. д-р А. Михайлова и доц. д-р Б. Попов.

„Най-важно е не как влизаш, а как излизаш от университета. Уверена съм, че вие сте едни качествени и завършени личности. Продължавайте да разнасяте славата на Филологическия факултет”, обърна се към завършващите проф. Панайотова и им пожела на добър път.

Зам. ректорът по учебната част на ЮЗУ проф. д-р А. Стоилов се обърна към абсолвените с думите: „Пред вас има две възможности – терминалите на летището или да останете в родината си, поемайки по пътя на отговорните решения. Това е важен избор, вие сте хората, в чиито ръце ще бъде съдбата на държавата”, каза проф. Стоилов и връчи дипломите на 12-те отличници на випуска, придружени с плакети и грамоти.

С най-висок успех – 5.98, е Борислава Балиова, учителка по БЕЛ в благоевградското 9-о ОУ. Младата педагожка от Симитли сподели, че след бакалавърската си степен по българска филология продължава с магистратура по образователен мениджмънт, и благодари на всички преподаватели от факултета.

Със същия успех /5.96 от семестриалните и 6.00 от държавните изпити/ е и благоевградчанката Любима Мавродиева от специалност „Приложна лингвистика с английски и руски език“. „Не ми беше трудно по време на следването. Времето ще покаже в каква сфера ще се реализирам”, призна Любима.

За кариера на преводач мечтае Веселка Хаджиева от Благоевград, която след дипломата за бакалавър по английска филология продължава да надгражда знанията си с магистратура. Нейната колежка в същата специалност Симона Игнатова пък разказа, че преподава в онлайн платформа, като виртуалните уроци се радват на голям интерес.

Сред отличниците на випуска е и Мария Стоянова, която е сред най-изявените студенти на факултета. След бакалавърската си диплома по „Приложна лингвистика с английски и руски език” Мария учи магистратура и работи по заместване като учител по английски език в ЕГ „Акад. Л. Стоянов” в Благоевград, чийто възпитаник е и тя.

Друга отличничка на випуска – Филиз Мурат Адем, вече официално бакалавър по „Чужд език и етнология“, заяви: „Не срещнах трудности при нито една от изучаваните дисциплини. Последният ми изпит бе на 13.09., а само два дни по-късно започнах работа като учител по английски език в ОУ „Димитър Талев“ в Хвостяне”, сподели абсолвентката, която надгражда знанията си с магистратура по „Език и лингвистика в глобалния свят“.

Емоционалния момент на дипломирането заедно с Филиз съпреживяха и много нейни роднини. Особено развълнуван и горд бе бащата на абсолвентката – Мурат Адем, общински съветник в Гърмен.

За надеждите да си намери работа като учителка в страната ни, ако ли не – да търси реализация в чужбина, разказа бакалавърът по „Приложна лингвистика с руски и английски език” Катерина Маркова, внучка на бившия кмет на село Зелен дол Стефан Марков.

Завършващата „Българска филология“ Гергана Ковачка от Самоков също призна, че се надява да си намери работа като преподавател по БЕЛ, и определи следването си като трудно, но приятно.

Финалът на церемонията бе ознаменуван с „На многая лета“ и снимки за спомен.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Кимбей Синджир

    Хайде нови полуграмотни попълнения, набедени “журналисти” ще подсилят “Струма”-та. Дано са научили поне пунктуацията, местата на запетаите и употребата на пълен и непълен мъжки член (надявам се да не са го използвали само по буквалното му предназначение по време на следването)…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *