17-годишна българка – първа във вечната ранглиста за младежи в каратето

Ивана Каменова е световна вицешампионка по олимпийско карате. Тя е само на 17 години и вече е оглавила вечната ранглиста в нейната категория „Джуниър до 53 кг”. Това я прави първата родна каратистка, достигнала до това ниво.

На последното Световно първенство Ивана печели сребърен медал за България. Въпреки това, тя се класира във временната ранглиста на първо място. Класацията се определя от натрупани точки от всички състезания, в които е участвала. Това се случва за пръв път в историята на българското карате. Ивана оглавява не само временната класация, но и тази за всички времена в нейната категория.

През 2020 г. момичето очаква Световно първенство за юноши в Дубай. Дотогава тя ще участва и тренира усилено за състезанията, които й предстоят до края на сезона. Сребърният медал от Чили й осигури комфортна позиция при жените и тя ще стартира като №30 в света.

„Започнах да тренирам карате, когато бях на 10 години. Грабна ме подходът на моя треньор и енергията на тренировките”, разказа Ивана, пред Нова телевизия. 

Както в каратето, така и в училището, Ивана е отлична ученичка. „Въпреки, че съм професионален спортист, аз смятам че училището е много важна част от моя живот. Там също влагам всичко от себе си. Каратето ми помага да организирам времето си”, добавя тя.

През 2020 година в Будапеща ще се проведе Европейско първенство за юноши и младежи. На него нашата състезателка се цели към златото. След това ще навърши 18 години и ще влезе в категория „Жени”. Тогава ще има възможност да участва в Световната лига и се надява да извоюва квота за участие.

„Всички ние сме настроени за победи за нови покорени върхове, които не са много. Остава ни само едно стъпало, с което Ивана да стане световен шампион”, каза треньорът по карате Николай Цанев.

„Наистина искам да постигна целите си и знам, че съм дала всичко и съм готова да премина през всички, за да достигна до върха”, казва Ивана.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *