17-г. ученик извади кръста от река Струма, живущи на Канарските острови дойдоха в Бело поле за ритуала

17-г. Валери Стоименов извади Богоявленския кръст от водите на река Струма край благоевградското село Бело поле. Празничният ден започна в местния храм “Успение на Пресвета Богородица”. Там отец Дончо Шавулев отслужи водосвет, след което голяма група белополци и жители на съседното Рилци се насочиха към реката. Сред многобройните зрители бяха и Ивелина и Марин Аврамови, които са от Варна, но от 15 години живеят на Канарските острови.
“В Лансароте е целогодишно топло, дори и в момента е над 30 градуса. На нас ни липсват българската зима и сняг и се прибираме по празниците. Много пъти сме наблюдавали хвърлянето на кръста в морето край Варна, но никога в река. Затова решихме специално за Йордановден да дойдем в благоевградското Бело поле, където имаме роднини”, разказаха Ивелина и Марин, които заснеха с телефоните си целия ритуал на Богоявление.
11 души нагазиха в реката без страх от студа и замръзналите брегове. Най-младият участник бе 14-г. Димитър Христов, ,осмокласник в Благоевградската професионална гимназия, който сподели, че за пръв път скача за кръста.
Отец Дончо хвърли кръста от моста за съседните села Българчево и Бучино. Той падна на място с дълбочина към метър и 11-те смелчаци няколко минути се гмуркаха под ледената вода в опит да намерят кръста. В крайна сметка късмета се усмихна на Валери Стоименов, който се хвърли в реката заедно с баща си Николай и чичо си Ангел. Любопитното е, че тримата допоследно се чудеха дали да участват в ритуала, но окуражени от свои съселяни, решиха да се пробват
В. Стоименов, който е от Бело поле, е единадесетокласник в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Васил Левски” в Благоевград.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *