17 общински училища няма да отворят врати на 15 септември

На прага на новата учебна година отново сме в дъното на класацията за държавна инвестиция в образованието. Последните данни на Евростат показват, че най-много пари от бюджета си отделя Дания.

Швеция, Белгия и Финландия също са на челни позиции с по над 6% от брутния вътрешен продукт за образование. Най-малко – под 4%, освен България, инвестират Италия, Ирландия и Румъния, съобщава бтв.

По-малко училища, повече разходи за транспорт – това е от перата, които ще бъдат увеличени през 2018 г. 17 общински училища няма да отворят врати на 15 септември.

Малко пред 15 септември дворът на училището в тополовградското село Орешник е приютил местния събор. Стогодишното училище “Св Св. Кирил и Методий” е едно от закритите.

Над 3,7 млрд. лева са предвидени в бюджета за образование догодина. С увеличението от близо 390 милиона ще бъде променена системата на делигираните бюджети и ще бъдат увеличени учителските заплати.

„Според изчисленията на Синдиката на българските учители държавата трябва да отпусне още 90 милиона, свързани с обхвата на децата в училище, целодневната организация и обезпечаването на дейностите по тази целодневна организация”, каза председателят на синдиката Янка Такева.

Част от бюджета трябва да отиде и за компенсация за закритите училища. В община Тополовград са 2.

„Ще получим сумата от 270 хиляди лева, част от тях ще инвестираме в материална база  и в строителство в приемащите училища”, обясни Наско Стоянов, зам.-кмет на Тополовград.

Безработни преподаватели след закриването на училища тук няма да има. За тях вече са намерени работни места по специалността във все още действащите 5 училища в общината.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *