17 първокурсници от Благоевград, до един възпитаници на МГ и ЕГ, стартираха новата учебна година в АУБ

С традиционен пикник, 27-и поред, студентите и преподавателите от АУБ дадоха старта на новата учебна година. На поляната пред кампус „Скаптопара“ бе и президентът Р. Плевнелиев, който приветства студентите. Този път младите хора са около 1000 и идват от над 40 държави. 17 от първокурсниците са от Благоевград и до един всички са възпитаници на Езиковата и Математическата гимназия.

Президентът бе обявен официално като новия специален посланик на АУБ, на което той отговори: „Чрез новата ми роля на специален посланик ще имам възможност да промотирам страната ни като домакин на университетско образование на световно ниво, надявам се ангажираността ми с каузата на Американския университет в България да допълни имиджа на България като място, където се предлага качествено образование“.

С тези думи навръх националния празник Съединението на България президентът Росен Плевнелиев съобщи на студентите в АУБ, че от тази година заема първата в историята на вуза длъжност „специален посланик“ на университета.

Редом до бившия държавен глава беше вр.и.д. президент на университета проф. д-р Стивън Съливан, който обеща на студентите заедно с другите преподаватели да ги подкрепят в пътя им към себеопознаването, в учебните дисциплини и извънучебните дейности. “Открийте вашата страст!“, заръча им Съливан, който много вероятно ще бъде избран за следващия президент на АУБ след отстраняването на Страци Кулински в началото на тази година.

На традиционния за АУБ пикник имаше торта във формата на разтворена книга, която двамата президенти разрязаха заедно, филмиране на тържеството с дрон и стандартната непринудена атмосфера за младите хора, които насядаха на тревата в сладки приказки на тема кой как е изкарал лятната ваканция.

В тон със същата непринудена атмосфера бе и Плевнелиев, който се появи на официалното събитие без вратовръзка, с небрежно разкопчана яка на ризата, но пък с ентусиазъм опъна българския флаг, зад който се сабраха студентите на вуза за снимка за спомен.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *