17 семейства от кюстендилското село Жабокрът се включиха в надпревара за най-красив двор

Окончателно 17 семейства влизат в надпреварата за конкурса “Най-красив двор-2019″ в кюстендилското село Жабокрът. Това е 11-ото му издание, а организатори са от НЧ „Съгласие”. Идеята е на бившия председател, образователния спец Никола Кадийски. Специално организирана комисия посети вече дворовете кандидати.

„Целта е селото да придобие един европейски облик. Конкурсът стимулира хората все пак да си направят тяхното дворче по-хубаво, по-уютно и мисля, че това е добре за селото. Така се разкрасяваме, както има една дума”, коментира председателят на читалището Милена Стоименова. „Тук хората много се трудят, отглеждат плодове и зеленчуци. Получава се, отделят време и за собствените къщи. Победителят ще получи купа и грамота”, допълни още читалищният председател.

Тези, които са избирани на първо място през годините, не могат да участват повторно. Победителят ще бъде излъчен на 25 август, когато е съборът в селото, съобщиха организаторите. Критериите за оценка на дворовете са 9, сред тях: как се поддържа дворът, озеленяването му, цветните алеи, входната врата, звънец, ограда, дали къщата е измазана, тротоарът пред къщата, контейнер и има ли кът за отдих и гости.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *