Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

17 трика за родители за успешен старт на учебната година

Лятото минава неусетно. Ако за възрастните, връщането на работа след отпуск е стресиращо, за децата настъпването на новата учебна година, също създава определени емоции. Как да се справим и малки, и големи? От Dnes.bg споделят 17 back to school трика за успешно начало.

1. Задайте графиците за сън на децата в режим на „учебно време“, две седмици преди първия учебен ден.

2. Включете децата си в програми, които могат да правят след училище, за да ги поддържат активни, като спорт, театрална трупа и други.

3. Посещавайте културни забележителности като музеи, водете ги на театър, концерти, занимания подходящи за тях. По този начин мозъкът се настройва в режим „учене“.

4. Направете заедно с децата календар, който ще използвате за вашия ежедневен график.С негова помощ, всеки ще може да проследи дейностите и ангажиментите на другия член от семейството.

5. Време е малките да си припомнят екранните правила. Кога е позволено да гледат телевизия или да боравят с таблет, по колко минути.

6. Обсъдете с децата ви какво да очакват през първия учебен ден и новата учебна година,  за да се почувстват по-подготвени. Това ще свали голяма част от напрежението им.

7. Направете си една разходка до училището, за да могат малките да си припомнят или да се запознаят с тяхната нова среда.

8. Разбира се, няколко седмици преди започване на училище, трябва да си набавим по-голямата част от необходимото за учебния процес. Нека децата също да присъстват на този учебен пазар и да споделят своите предпочитания.

9. Направете си списък със забавни занимания и игри след училище, в които да участвате всички членове на семейството (по възможност).

10. Научете децата, да приготвят дрехите си за следващия ден, още от вечерта.

11. Определете бюджета за училищното хранене и запознайте детето с него.

12. Щом купите новата раница за училище, покажете на децата в кои отделения какво могат да съхраняват. Не забравяйте за кутия за хранене и бутилка за вода за многократна употреба. Ако детето взима лекарства или искате да има в себе си лепенки, ако случайно се нарани, покажете му в кое отделение на чантата може да ги намери, уведомете и класния ръководител.

13. Планирайте резервен режим на транспорт в случай, че децата ви пропуснат автобуса/ метрото или вие нямате възможност да ги вземете.

14. Няколко дни преди новата учебна година, настройте своите часовници с 10 минути напред. Така ще ви бъде по-лесно да свикнете с организирането на времето, за да бъдете навреме в училище и на работа.

15. Създайте система с малки награди, когато децата постигат своите цели и имат добри резултати.

16. Започнете още от сега, вечерно време да подреждате масата за закуска. Нека и децата да участват в този процес. Това ще ви спести време и нерви, когато започне новата учебна година.

17. Не на последно място по важност, разговаряйте с децата за техните емоции относно завръщането им в училище. Попитайте ги за техните страхове. Ако случайно ви споделят, че имат притеснения как ще справят по определен предмет, организирайте им частни уроци, още преди старта на учебната година, за да са спокойни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *