Кюстендилка спести 1700 лв. за 21 дни бране на грозде във Франция

1700 лева само за три седмици си докара кюстендилка от бране на грозде във Франция. 54-годишната Иванка Динева остана 21 дни в малкия град Сан Сер.

„Тръгнах малко със страх, трябваше да пътувам сама. Мой познат трябваше да ме чака в Париж на спирка до Националната библиотека. Качих се на автобус сутринта и вечерта на следващия ден, към 19 часа, пристигнах във френската столица. Минаваха ми всякакви мисли, докато дойде Миро. С жена му бяха на работа и пристигна час по-късно след моето пристигане. Заедно отидохме в Сен Сер”, споделя кюстендилката.

„Французите са много коректни работодатели. При тях законодателството си е законодателство, работи се по  8 часа на ден, и то с 2 часа почивка на обяд. Задължително е. Брането на грозде не е никак трудно. Бих заминала и следващата година, парите си заслужават. Е, има малко болки в гърба, когато трябва да отрежеш чепка с грозде в по-ниската част на лозята. Слагахме го в едни щайги, после покрай нас минаваха работници с големи кошове и го изсипвахме там”, разказва Иванка.

Тя не могла да остане по-дълго време, тъй като сезонът приключил.

„Реколтата беше много добра, то направо стъблата се бяха огънали. Там масивите са големи, хората от това живеят. Различно е от Италия, там например миналата година получавах надница между 6-7 евро, докато французите плащат по 10 евро. Всичко се плаща на карта в евро и аз дори вече с изкараните пари си направих ремонт на кухнята. Сега до Нова година не планувам да работя нищо, тъй като съм на такава възраст, но напролет отново ще замина за подготовката на лозята. Замислих се дали да не се регистрирам на борсата, но стажът ми във Франция не достига. Много мои познати, които изкараха по 6 месеца, вече имат регистрация и си получават по над 1000 лева”, казва жената.

Единствените разходи във Франция били 7 евро за нощувка на вечер и това, което си пазарували за храна. „Готвехме си, правехме си леща, боб, бяхме четирима души от различни краища на България. Трудно минаваше времето ни след работа. Като си вкъщи, имаш домакинска работа, и ей го – станало време за лягане. А там не е така”, допълва кюстендилката.

Французите били изключително любезни хора. „Впечатление ми правеше, че те са и много социални. Ако нямаш пари за хляб, достатъчно е да застанеш пред хлебарницата и отвън излизат и ти дават да ядеш, че дори и с франзела за вкъщи се прибираш”, казва Иванка.

Мечтата й била на следващата година с нея да замине и съпругът й, който за момента се грижел за възрастния си баща

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *