18-годишна кюстендилка завъртя успешен бизнес в Памплона с кекса на баба й от с. Копиловци

Стотици мартенички изработи и още толкова изкупи от българските магазини в Памплона младата кюстендилка Екатерина Деянова в подготовка за българския празник 1-ви март следващата седмица. Катя и майка й Елка са решили да подаряват до 10 март по една мартеничка на всеки клиент, който влезе в кокетното им кафене до кметството на Памплона, и да разказват на посетителите легендата за сплетените бели и червени конци. На самия 1-ви март за клиентите им е подготвена още една изненада – огромна торта, с която Катя и Елка ще черпят за първия рожден ден на кафенето си “Рanyflor”, което в превод означава “Хляб и цветя”.
Двете красиви дами отсега се вълнуват много за предстоящите събития в заведението им, защото то е изпълнената им мечта да не работят за чужди хора, а за себе си.
“Първо в Испания дойдоха мама и тате, а през септември 2009 г. ме изтеглиха и мен”, разказа пред “Струма” Екатерина, която тогава била на 8 години. “Беше ми много стресиращо, защото ме записаха в обикновено испанско училище, аз не знаех езика, а децата не ми помагаха. Със съучениците ми от други държави обаче вечер оставахме на занималня и там учехме испански, така че постепенно езиковата бариера отпадна и после стана по-лесно”.
Идеята й да завърти собствен бизнес датира отпреди 2 г., когато навършила 16 години и започнала да работи. Преценила, че има достатъчно свободно време, и се хванала като продавачка в магазин за плодове и зеленчуци. В магазина се трудела само следобед и през уикендите и отлично го съчетавала с училището сутрин. По-късно се преместила в хлебарница. И през януари миналата година, докато сърфирала в интернет, случайно попаднала на обява, че възрастно кубинско семейство продава бизнеса си заедно с лиценза за кафене и хлебарница. С майка й веднага отишли на оглед, много харесали мястото и помещението, таткото помогнал със спестявания, купили кафенето, направили малък ремонт и оттогавата кафене “Хляб и цветя” е тяхната голяма любов.
“Предлагаме натурално кафе, соево, нискомаслено и безглутеново мляко, защото огромна част от клиентите ни са фенове на здравословното хранене”, разказа Катя. Всъщност започнали с това, защото само няколко дни след отварянето на заведението на нея й хрумнала и идеята с майка й да правят и домашни сладкиши. “Първо се сетих как като малка ходех при баба ми в с. Копиловци и тя ме учеше да правя кекс. Ставаше много вкусен и затова започнах с бабиния кекс. После откраднах няколко основни рецепти от интернет, започнах да си измислям свои, да комбинирам по свой вкус подправки като канела, ванилия, настъргани корички от портокали и джинджифил и постепенно направо си станах майстор”, през смях си спомня началото на сладкарската си кариера Катя.
Майка й пък, която в Кюстендил работила като шивачка, е царицата на козунаците. Миналия Великден Елка извъртяла няколко красиви вити козунаци и клиентите на “Рanyflor” буквално си облизвали пръстите. Двете дами всъщност са в благородна надпревара коя ще направи по-оригинален и вкусен сладкиш. Към днешна дата Катя води по точки с последното си творение – торта от моркови, която набира сериозна популярност и вече е опитана от почти всички комшии на кафето – съветниците в местния парламент.
Главната тайна на двете българки са пресните и домашни продукти, които използват – млад испанец им носи яйца от съседно на Памплона село, жена ги снабдява с домашно сирене, друга – с различни сладка. Останалото е труд, въображение и любов.
В момента Катя е първокурсничка в Instituto Navarro Villoslada, където изучава агрономство. Денят й е изпълнен до краен предел с ангажименти – през деня е на лекции, вечер към 22.00 часа отива в кафенето да направи заготовките на сладкишите, сутрин става по тъмно, за да ги изпече. Почивен ден няма – кафенето работи и в събота и неделя до 20.30 часа. Ако случайно успее да открадне някой свободен час, девойката ходи да играе български народни танци и да си побъбри с дамите от клуб “Българска роза”, в който членува.
Единственият помощник на Катя е майка й. Татко й, който поставя климатици, и приятелят й Крум Тасев – благоевградчанин, с когото са заедно от 3 години, не се месят изобщо в бизнеса на двете дами.
Кафенето им е разположено стратегически на “Пътя към Сантяго” – мрежа от поклонически пътища към олтара на апостол Яков в катедралата “Св. Яков” в град Сантяго де Компостела, и край него непрекъснато минават испанци, латиноамериканци, англичани, китайци и представители на много други нации, тръгнали да се поклонят на светията. Затова двете дами не са сигурни, че приготвените мартеници ще стигнат за всички клиенти. За бившия кмет Енрике Майя, с когото Катя се сприятелила преди месец, мартеница със сигурност ще има. След като през януари опитал едно от кексчетата на българката, сега Майя, който беше кмет на Памплона през 2011-2015 г., доста често отскача до българското кафене за чаша кафе с мляко и пастичка. През май политикът ще се кандидатира за нов мандат и отсега младата кюстендилка сериозно обмисля с какъв нов сладкиш да го поздрави за очакваната изборна победа.
ВАНЯ
СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *