HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

18-г. ученик, нает да коси ливадите на общинския съветник Яне Янев, докаран в болница с прорезна рана

18-годишният гимназист Борислав Лазаров от Сандански е с прорезна рана на лявата ръка вследствие на инцидент, станал в имот, собственост на общинския съветник Яне Янев. Настанен е в хирургичното отделение, но след едно денонощие престой е освободен да се лекува в домашни условия. Прорезната рана е около 4 см дълга и е на дълбочина около 0.5 см според медицинското свидетелство, издадено от лекар вчера.

Инцидентът е станал завчера малко след 21.00 ч. в землището на с. Цалим. Ето какво разказа Борислав Лазаров, известен с прякора Боби Бирата:

„Яне Янев размаха джобно ножче, след като му казах, че трябва да ми плати надницата за свършена работа и отказах да кося ливадите му на следващия ден заради лични ангажименти. Насила ме извади от голфа, разкъса ми фланелката и размаха срещу мен джобно ножче към областта на сърцето. Инстинктивно вдигнах ръка и острието попадна в областта на лявата ръка над лакътя. Колегите ми, наети на работа от Я. Янев, станаха свидетели на инцидента с мен, който не е за първи път. Убеден съм обаче, че те няма да свидетелстват в съда и да кажат истината.

Преди месеци бях задържан в ареста за това, че не съм отишъл на работа. Преследват ме полицаи и следователи. Вчера за пореден път Янев ми викаше на висок глас пред всички: „Аз съм назначил началника на полицията, следователи и половината от полицията в Сандански”. Каза, че съм бил изпил една бутилка уиски и сам съм се наранил. Шофьорът на голфа стана свидетел на инцидента. Но това са негови хора и няма да кажат истината.

От 6 години работя за Яне Янев, всяка година кося нивите и ливадите. Имам своя косачка, преди година и Янев си купи собствени. На 5 юли работих и балирах цял ден. В края на деня исках да ми плати за свършената работа, като му казах, че утре /б.р. днес/ ще работя, за да прибера сеното ни. Плаща ми от 20 до 40 лева на ден. Аз кося по 30 декара. Другите ми плащат по 20 лева на декар, докато Янев ми плаща по 1.50 лева на декар.

На нивата имаше 5 коли, един голф и няколко джипа. Там бяха Боян и краварят Владо. И аз си седях отзад на седалката. Обърнаха голфа в посока Поленица, тъй като пътят е тесен, и Яне Янев започна да вика след нас: „Спрете, спрете!”. Задният прозорец беше отворен. И ми казва: „Ти утре в колко часа ще дойдеш”, там бе и полицаят Боби. Аз му отвърнах, че имам наши ниви да косим и няма да съм утре на работа, като му казах, че от един месец не ме пуска да си свърши работата. Отвърна ми: „Аз ти казах, докато не окосиш моите ливади, няма никъде да ходиш”. Отговорих му, че имам работа. „Ти ли на мен ще ми викаш, гнас гаден, боклук”, скъса ми фланелката, извади ме от колата. Иван, неговият шофьор, бе до него. Янето ми каза: „Искаш ли да те заколя и никой да не те намери!”. Започна да размахва ножа, насочи го в лявата част на ръката и ме прободе. Попитах го дали има право да ме задържа и да ме коли. Започна да ми вика и крещи: Няма на кого да се оплачеш. Ако идеш в полицията, ще ти пратя хора с качулки и ще ви изтрият от земята”.

След като бях наръган, ми дадоха някакви парчета плат да покрия раната, отвсякъде шуртеше кръв, тръгнахме с колегите работници за Сандански. Първо оставихме хората от Дебрене. И по време на пътуването Янето звъни на шофьора Боян дали съм се обаждал на някого. Боян спря автомобила и говори с него няколко минути. От мен шуртеше кръв и преди хотел „Медите” в Поленица Боян ме остави на пътя и каза: „Слизай и отивай в болницата”. Инцидентът стана към 21.30 ч. завчера.

В болницата ми взеха обяснения. Вчера ми звъни телефонът и отсреща ми казват: „Ние сме от полицията. Звъним ти за връзка с нощния инцидент, да дойдеш тук, при нас, ние ще ти се обадим до половин-един час”. Звъннаха ми по телефона още един път.

Писах обяснения в болничната стая в Сандански. Янев ми се закани. Заяви ми, че щял да даде лентата на ножовете на косачката за експертиза и че аз съм се нарязал сам в тях. Ще изкара, че аз съм се порязал в ножовете и лентите на косачката. Взеха ми кръвна проба, не показа никакъв алкохол. Аз като кося ливадите, не употребявам алкохол, това са опасни места за косене с наклони и изкачвания, да не съм луд да се убивам”, разказа Лазаров и добави:

„Аз съм ученик, но от 12-годишен сам си изкарвам прехраната с косене и рязане на дърва. Страхувам се за живота си. Може да ми пратят някой да ме пребие или да ме убие, очаквам полицията да си свърши работата, ще си търся правата по съдебен път”, заяви Борислав Лазаров, който е ученик в 12 клас на индивидуално обучение в Земеделската гимназия в Сандански.

Той е транспортиран с линейка до приемен блок на санданската болница. Придружаван е от майка му, която видимо е била разстроена и повтаряла, че няма никакъв ред, нито закони, нито справедливост в държавата. Криминалистите от РУП – Сандански незабавно след получения сигнал са извършили проверка на твърдението на ранения и са снети писмени обяснения от лидера на РЗС Яне Янев и още 5 човека. Те потвърдили, че са станали свидетели на инцидента, и отричат да е имало побой и нож, както твърди пострадалият. Полицията в Сандански продължава да работи за изясняване на конфликта.

Вчера репортер на „Струма” се свърза с общинския съветник Яне Янев. Ето какво заяви той:

„Изненадващо за мен тази сутрин /6 юли/ на ливадите на наследствената ми ферма дойде полицейски екип, за да снеме показания от мен и група съдружници и приятели, с които събирахме сено. Полицаите ми показаха написаното от Борчо от с. Поленица и всеки един от нас даде индивидуално писмени показания във връзка с твърдението на това момче.

Каква е истината? Вчера /б.р. – 5 юли/ на обяд, както и много пъти, понеже това момче е от бедно семейство, винаги, когато е идвало в нашето семейство, майка ми му е давала храна и го гледала като свое момче. По-късно и аз отидох, когато обядваха всички, и още тогава казах: „Боре, остани тук, както и друг път си си почивал, че видимо си изпил повече бири от нормалното”. Той ми отговори: „Шефе, нали знаеш, че аз се казвам Боби Бирата, сега след бирата ще отида с Боян да пия и уиски”.

Ние тръгнахме към ливадите, а Боян Мицев от с. Дебрене тръгна към града, за да вземе резервни части за косачките, заедно с него е отишъл и т.нар. Боби Бирата, а Боян ми каза, че е изпил едно шише уиски. Не знам количеството, но ми каза, че е бутилка. След като се върнаха в ливадите, Боби се държеше абсолютно неадекватно. Ръкомахаше, крещеше и се подиграваше на останалите работници, които са възрастни хора. Накрая, при тръгване към 21.00 ч., няколко души от присъстващите му казахме да не се качва на голфа, че отзад са сложени лентите за косачките и е опасно да не се нарани. Три пъти бе помолен, но въпреки всичко той се промъкна и седна по средата, като продължи да ръкомаха и да говори глупости. Ние продължихме да настояваме да слезе, защото може да стане беля. И в момента, в който ръкомахаше за пореден път, се проряза от ножчето на лентата на косачка, а Боян го превърза и го заведе до Спешна помощ. Това е целият случай.

Иначе аз зная, и вие може да проверите, че неговото поведение е доста мистериозно, защото миналата година по същия начин е ходил в Поленица и при Иван Масловката, случаят е идентичен и е регистриран в полицията, бил е в нетрезво състояние. Тогава му е казал да му даде 5000 лева, за да прикрие случая, че той искал да го убие.

Последно искам да кажа, наистина Борето е от бедно семейство и аз съм се застъпвал преди време за него при директора на гимназията Емил Терзийски, но на учителски съвет бе изключен, защото и в училище многократно е ходил в нетрезво състояние и не е посещавал учебните часове”, заяви Яне Янев.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *