18 съветници сурвакаха петричани с нови данъци и такси за 2020 г., увеличението до 80%

С 18 „за“ срещу 9 „против“ вчера новоизбраните общински съветници в Петрич увеличиха налозите, които ще плащат петричани през следващата година. Това стана след продължили повече от час дебати и вадени зад микрофона доводи и в двете посоки.

„Против” гласуваха съветниците от ВМРО, „Глас народен“ и МК „Никола Петков” /ДПС, БСДП/, Димитър Капитанов от БСП и Александър Костов от „Нова алтернатива“. Останалите присъствали на заседанието техни колеги обаче надделяха по бройка и „сурвакаха” петричани с драстично увеличение на такса смет и данък сгради.

През 2020 г. жителите на общината ще плащат с 0,8 промила по-висок данък за недвижимите имоти, а увеличението за фирмите е с 0,3 промила за фирми. При таксата за битови отпадъци увеличението е с 1,6 промила за домакинствата в града, 1,5 промила за по-големите села в общината и 1 промил ръст за по-малките населени места.

За фирмите промилите такса смет се запазват. Така крайната сметка сочи следното: 5,5 промила такса битови отпадъци за града, 8,5 промила за по-големите села и 8 промила за по-малките.

Според директора на дирекция „Местни данъци и такси“ Илиян Цветков ставало въпрос средно за четири лева увеличение общо в данък сграда и такса битови отпадъци месечно, ако се вземе за база сграда с данъчна оценка 20 000 лв. Умножено по 12 месеца, това обаче прави около 50 лева поскъпване, или реално с 40 до 80% увеличение на налозите за следващата година.

Според петричката Общинска администрация данъците в Петрич не са пипани от 2005 г. С увеличението пък щели да се покрият отчисленията, които общината дължи на РИОСВ за депото за битови отпадъци – от 2020 г. те се покачват от 57 на 95 лв./тон.

Председателят на Сдружението за контрол и управление на община Петрич Кирил Георгиев пък заяви на всеослушание, че в Петрич масово не се плащат данъците. Той попита на какво основание имоти в промишлената зона при едни и същи условия като разположение плащат различни данъци. „Не може така! Един да плаща два лева, а друг – 200 лева! Нормално е всеки да плаща данъци, но те да се определят съгласно критерии, еднакви за всички“, аргументира позицията си бизнесменът, който има производствено хале именно в тази част на града. „Аз съм да се плащат данъците, но да се плащат от всички. А не както е досега – читалището от 15 години не е плащало данъци, Чолаков също!“, би за пореден път алармата Георгиев от микрофона.

Сесията вчера обаче загрубя още в самото начало. След прочетено становище от страна на Йордан Петров, лидер на ВМРО в село Кърналово, във връзка с искането за изграждане на крематориум в близост до зеленчуковата борса и несъгласието на местните жители от това, съветникът от ПП ГЕРБ Светослав Шарков взе думата. От трибуната той обяви сагата за станала вече банална на петричката общественост.

От мястото, на което седеше в дъното на залата, присъстващият на сесията депутат от ВМРО Стоян Божинов изригна гневно към Св. Шарков с думите: „Копеле мръсно! Боклук!“.

Кметът бе принуден да стане от мястото си и с тон, нетърпящ възражение, да скастри войводата депутат, припомняйки му мястото, на което присъства и което е недопустимо като поведение от негова страна. След което Бръчков за пореден път обяви, че на територията на община Петрич няма да се изгражда крематориум и спекулациите по този въпрос завинаги да спрат.

Всъщност войводите настояваха в дневния ред да бъде включена извънредна точка, която да бъде гласувана именно с това становище, изразено от кмета Димитър Бръчков.

Пред протестиращите, сред които бяха и бившият митничар Юри Смуков, архиерейският наместник отец Павел и др., кметът на Петрич Димитър Бръчков обяви, че общината 2 пъти пуска възражение срещу строителството на крематориум и той е твърдо против тази инвестиция. Тъй като същия ден изтичаше 14-дневният срок за протестиране на разрешителното от РИОСВ, Бръчков се зарече до края на работния ден то да бъде депозирано в екоинспекцията.

За пореден път обаче не намери отговор въпросът направи ли самата община през 2017 г. опит да построи крематориум до зеленчуковата си борса, както обяви РИОСВ на страницата си. Тогава зам. кметицата Минка Салагьорова обясни на една от сесиите, че всъщност общината се опитала да направи услуга на частен инвеститор, внасяйки от свое име инвестиционното намерение.

Вчера в Благоевград депутатът от ГЕРБ Георги Динев обаче си призна официално, че онова наистина било намерение на общината, но след като се получил отпор от обществеността, общината се отказала от намерението си.

ЕКИП „СТРУМА”


Преди сесията петричани протестираха пред сградата на общината срещу новите данъци, но не постигнаха нищо

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *