19 години родната улица на Невена Коканова в Дупница още е със старата табела вместо с нейното име

19 г. след решението на ОбС в Дупница ул. “Момина сълза” да се преименува на ул. “Невена Коканова” все още стои старата табела. През 2000 г., след кончината на актрисата, ОбС със свое решение именува общинския театър “Невена Коканова”. Тогава е взето решение и улицата, на която е израснала, да носи нейното име, въпреки че от къщата, в която е родена, няма и помен. Улицата е малка и се намира в близост до градската градина в центъра.

Съвременникът на голямата българска актриса – бившият учител в ТВУ в гр. Рила Иван Павлов, разказа пред репортер на “Струма”:

“Невена и моя първа братовчедка бяха приятелки. Покрай нея се познавах и с бъдещата актриса. Невена беше кротко момиче, може да се каже даже свито. Учеха заедно с моята роднина в гимназията. След като завърши, родителите й се преместиха да живеят в София и тя повече не се върна в Дупница. Дори не споменаваше, че е родена тук. Явно от нещо е била огорчена.

Щом улицата е кръстена на нейно име, би трябвало да сменят и табелата. Преди около година местни политици се караха кой пръв е дал идеята да се направи бюст-паметник на Невена Коканова. Всеки се биеше в гърдите, а няма кой да смени табелата на родната й улица”, заяви Иван Павлов.

Невена Коканова е родена на 12.12.1938 г. в Дупница. Майка и е била от известна австрийска аристократична фамилия. Баща й е бил политически затворник в Белене. Актрисата е изиграла над 50 роли в киното, а през 1967 г. получава званието “Заслужил артист”. ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *