19-г. кюстендилка избра да стане педагог напук на демографската криза и срива в професията

19-годишната кюстендилка Румена Никова е една от малкото, която избра да учи начална и предучилищна педагогикВсичкиа в  ЮЗУ „Неофит Рилски”, за да докаже, че учителската професия е желана и от младите хора и не губи репутацията си.

„Напоследък се говори, че учителските кадри застаряват и като се пенсионират, няма кой да ги замести. Аз обаче като млад човек  си мисля, че по-близката ми възраст до учениците ще ми бъде само от полза. Ще познавам по-добре техните вълнения и интереси”, категорично е момичето.

Харесала професията от началния си учител Росен Мишовски, дългогодишен педагог в Начално училище „Св. Климент Охридски”. Румена Никова има по-голяма сестра Моника, която вече е дипломиран икономист и работи в банка. Родителите на момичетата, Мая и Румен, работят в частния сектор, майката е дългогодишен търговски работник. През 2018 година момичето завърши средното си образование в Професионалната гимназия по туризъм „Н.Й. Вапцаров” в Кюстендил.

„За жалост, на днешно време учителската професия не е една от най-предпочитаните поради икономически и демографски фактори. Все по-малка е раждаемостта в страната, което в един момент доведе до много учители, но малко деца, и много от учителите решиха да сменят професията си. Въпреки това тенденция в последните години е, че учителската професия набира популярност. Търсенето на учители става все по-голямо, поради откриването на нови частни училища и повишаване на заплащането в сектора. Мисля, че има какво да се промени. Например – да се наблегне на практическата насоченост на изучаваната дисциплина. Да се промени подходът на преподаване – той трябва да бъде по-занимателен и интересен за учениците. Трябва да има повече извънкласни занимания, в които учениците да посещават музеи, крепости, географски забележителности, с цел обогатяване на тяхната култура, за да могат да си изградят реален поглед върху бита, географските особености, биологичното разнообразие и историческите факти”, споделя Румена, която е в трескава подготовка за студентския празник.

„Ние, понеже за първа година сме заедно, започнахме подготовката още в началото на ноември. Назначихме си и отговорник на групата, който да направи резервациите.  Заложихме на традицията и ще посрещнем празника в Банско. Това ще бъде първият ми студентски празник. Сестра ми много ми е разказвала за емоциите си, сега вече ще се убедя от първо лице”, обяснява Румена. „Като студентка в първи курс изучаваните предмети са ми интересни. Ходя на лекции, защото преподавателите са много ерудирани и има какво да научим за методите на преподаване и изобщо за учителската професия”, допълва кюстендилката.
Нейният избор на учителска професия е подплатен с амбицията да промени до известна степен отношението на учениците към учителите, което се влошава. „Не искам да оправдавам децата, но според мен  това се дължи най-вече на възпитанието им, което понякога липсва, защото родителите в днешно време нямат достатъчно време да им обръщат внимание. Заети са по цял ден, залисани в това да изкарват пари и да осигурят месечния бюджет.  Към 20.00 часа вече са твърде уморени и дори не знаят какво учат децата в училище, а програмите са толкова натоварени с учебен материал. Наскоро разбрах, че уроците по математика са свалени от 11-и в 8-ми клас. Просто децата в един момент се объркват. Прави ми впечатление дори, че наши съседчета ходят на уроци по математика още в 6-и клас, да не говорим за английския език”, споделя Румена.

„Все още има много учители, които всяват респект сред учениците си с по-строг и по-твърд подход на преподаване и норми на дисциплина. Приятелският подход между учител-  ученик невинаги допринася за по-голямо уважение  към учителя. Педагогът е уязвим, родителите стават все по-претенциозни,  трябва да се намери един деликатен баланс в отношенията. Учителят да предприеме и индивидуален подход към всяко дете”, споделя студентката.

Момичето дори се впечатлило наскоро от това, че Министерството на образованието ще започне курсове, за да осигури по-голям брой учители. „Наистина учителската професия е призвание, не всеки може да се справи, много е трудно и изисква голямо напрежение”, констатира Румена.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *