19-г. младеж купи за 2 лв. печелившата фирма на Гигинския манастир, чрез която монасите въртят луда търговия с боб и мляко

19-годишен младеж от миналия месец е управител и едноличен собственик на “Манастирско Земеделско Стопанство” ЕООД, което върти доста успешния бизнес на брезнишкия Гигински манастир „Св. св. Безсребреници Козма и Дамян”. Роденият през 1999 г. Петър Петров Рангелов е регистриран начело на дружеството за производство и търговия със селскостопанска продукция, животновъдство и растениевъдство на 22 юни, след като е купил срещу 2 лв. фирмата от Магдален Атанасов Фотев. Фотев до момента се водеше неофициален цивилен управител на манастира, занимаващ се с финансовите му приходи, главно от свещите.

П. Рангелов се появява в манастира преди 2 г., когато игумен е Евгений. Води го обаче настоящият игумен Никанор. Монасите така и не усяват да разберат откъде точно е момчето, но им прави впечатление, че менторът му Никанор веднага му дава благословение през почивните дни да носи черен подрасник, да продава свещи на хората в църквата и да им чете молитви като свещеник.

Дни след като П. Рангелов става собственик на уникалната монашеска фирма, чрез която местното черно братство произвежда от няколко години биволски продукти, мед, картофи, боб, домати, зеле и вино и ги продават в столичен магазин, младежът се проявява като доста креативен бизнесмен – той пуска в РИОСВ – Перник комплект документи, според които иска да построи мандра и тръбен кладенец с дълбочина 40 метра, откъдето да напоява 100-те бивола в манастирската ферма. Засега инвестиционното му намерение трупа успешно разрешителни, като за момента от фирмаджията се иска само да предостави мотивиран отказ от ВиК, че е невъзможно мястото да бъде захранено с вода от водопроводната мрежа на общината.

С бъдещия кладенец и мандра за производство на биволско сирене и кашкавал монасите в Гигинския манастир окончателно ще придобият статут на най-работещите представители на черното духовенство в страната, въпреки че до момента манастирът бе №1 главно по скандали. Те бяха свързани с бившия игумен архимандрит Евгений, който преди 14 г. заедно с тогавашния монах Никанор (бивш финансов анализатор, брокер и дилър на ценни книжа в американска борса) възстановяват манастира и го пълнят с монаси. Успешната им съвместна работа обаче е до миналата година, когато игуменът Евгений построява с пари на дарители двуетажна масивна сграда с параклис, представени като „място за уединение и молитва”, след което изненадващо за братството си вади за сградата нотариален акт за собственост на негово име. След скандал вътре в самия манастир игуменът за няколко нощи опразва, тайно от монасите, сградата, товарейки в джипа на манастира утвар, дрехи, вещи и книги, но при последния курс блъска колата в електрически стълб. След това игуменът укрива колата, за да не могат монасите да заявят щетата пред застрахователите.

От 1 г. местното братство кани официално от сайтовете на Св. синод Евгений да върне собствеността на Гигинския манастир, известен още като Църногорски, като дори обещават да му осигури къща с параклис, които да обитава, храна, дърва, лекарства и всичко необходимо за живота на един възрастен монах. Бившият игумен обаче не се обажда. Той живее в приюта на отец Иван и твърди, че е прокуден от своя духовен син, архимандирт Никанор, който бил „прекалено ангажиран с парите и сделките, както и властта, която те дават”.

Междувременно само преди няколко дни Гигинският манастир отново попадна във вихъра на скандала, след като на организирания в светата обител събор монасите, начело с новия игумен Никанор, се качиха на сцената и изпяха с микрофони песента „Ако умрам ил загинам”, придружена с танци. В социалните мрежи клипът с пеещите монаси продължава да е един от най-гледаните, а коментарите са поляризирани от „Осанна” до „Разпни го” и продължават да нищят въпроса позволява ли църковният канон на монасите да участват и организират подобни прояви, или не.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *