19 г. след приватизацията й продават благоевградската шивашка фирма „Бодрост“ за 2 359 580 лв. без ДДС

19 години след като бе приватизирана, бившата благоевградска общинска фирма „Бодрост“ е извадена на публична продан от вчера. От вчера частен съдебен изпълнител продава целия терен на фирмата в центъра на града, който е непосредствено зад мола, заедно с 5-етажната сграда върху него. Земята на адрес „Даме Груев“ №4 е 1475 кв.м, всеки от етажите е от 371 кв.м, сградата е с право на строеж, а общата цена, на която е обявено всичко това, е  2 359 580 лв. Върху сумата купувачът трябва да плати и ДДС.

Сградата е обявена като производствена за кожарска, кожухарска и обувна промишленост. Върху нея тежат 2 ипотеки – от 2006 и 2009 г., и има наложена възбрана от 2016 г. През следващия месец всички мераклии да сложат ръка върху златния имот могат да го оглеждат, предвождани лично от собственика Спас Стамболиев, който е назначен за пазач на обекта.

Решението за продажбата на емблематичната за Благоевград общинска шивашка фирма „Бодрост” е от 1995 г., когато 201 служители в предприятието регистрират производителна кооперация „Бодрост 2000” с председател Димитър Деянов и внасят в общината искане за приватизация на 100% от предприятието по чл. 25 от ЗППДОбП. Интерес към покупката проявява и белгийската „Самсонайт”, която от 1995 г. поръчва на “Бодрост” чанти с нейни материали и местната евтина работна ръка.

През февруари 1998 г. „Бодрост” е оценена на 558 484 долара и е обявена за приватизация. Купувач на 75% от нея става фирма „Вамос” на Сп. Стамболиев и бившия шеф на РЗИ д-р Анатоли Тачов. „Вамос“ предлага 450 000 долара с обещанието да плати кеш 40% от стойността, а другите пари да ги издължи през следващите 2 години. Другите 25% си ги запазва общината за правоимащите. „Вамос” печели конкурса, от който работниците мистериозно се отказват в последния момент, и Стамболиев става управител на шивачките. „Бодрост” започва ударно да шие сакове за белгийската фирма „Самсонайт“ и през 2000 г. дори е на 8-о място от предприятията в Благоевградска област с износ за 5.27 млн. долара.

През 2002 г. общината предлага на Стамболиев да купи нейните 25% дялове в дружеството, но последният отказва. През 2005 г. офертата е подновена и този път приета.

През следващите години фирмата става трън в очите на бившия кмет Костадин Паскалев заради отказа на Стамболиев да оправи оградата на имота, който сега е изваден на публична продан. През 2009 г. Паскалев дори го заплашва, че ако не махне ръждясалите и опасни за минувачите ламарини, използвани за ограда, ще прати на място багерите на фирма „Биострой“, за да ги бутнат. Тогава Стамболиев се оправда с липса на средства, а явно нещата доста са се задълбочили в тази област, след като е на път да изгуби 5-етажната сграда.

По справка в Търговския регистър „Бодрост“ АД е с капитал от 500 000 лв., разделен на 5000 акции по 100 лв. Основната му дейност е производство на куфари, чанти и други изделия за пътуване, сарашки и седларски изделия. Освен Стамболиев в съвета на директорите са още Калинка Кирова, Владимир Спасов и Спаска Лунджова, сестра на покойния вече СДС активист Альоша Сиджимов. Мандатът на съвета е до 25.07.2020 г.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Фанети Мазакура

    Тия управници на “Бодрост” са все роднина-милиционер-роднина-милиционер, бе! Анатоли Тачов е зет на Спас Стамболиев, Калинка Кирова, бивша шефка на екарисажа, работи в неговата фирма “Вамос” и двамата са от с. Марикостиново, и т.н., куче влачи, диря няма…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *