HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

2 г. затвор за скандалния Д. Велев-Шумаро за каскадата от моста на с. Крупник, при която пиян потроши двамата си спътници

Скандално известният Димитър Велев-Шумаро, който преди 3 години падна с камион от моста на пътен възел Крупник-Брежани, бе осъден на 2 години затвор за причиняване на средни телесни повреди на двамата си спътници. При зрелищната катастрофа, станала на 29 януари 2015 г., той също пострада и бе приет с травматичен шок в реанимация на благоевградската болница. В тежко състояние бяха возещите се с него Йордан Дачев – със счупена гръдна кост, а Георги Георгиев със счупен череп и мозъчен кръвоизлив бе приет за лечение в отделението по неврохирургия на „Пирогов“.

Първоначално не стана ясно кой от тримата е карал камиона, тъй като състоянието им не позволяваше да бъдат разпитвани. На втория ден след каскадата Шумаро пък напусна на своя глава болницата със счупен крак и ръка. Впоследствие се установи, че тримата мъже тръгнали от с. Крупник с камиона на Димитър Велев към с. Железница да ядат супи. На излизане от завоя той загубил контрол над камиона DAF, набил спирачки, счупил парапета на моста и паднал от 5 метра височина на главния път Е-79.

Алкохолната проба показа, че Димитър Велев е карал пиян – с над 2 промила, и в крайна сметка той бе обвинен за пътния инцидент. В хода на делото подсъдимият не е дал обяснения, но се опитал да изгради защитна версия, че камионът не бил каран от него, а от Йордан Дачев, който също бил пиян. Той, както и другият очевидец – Георги Георгиев, който се конституира като частен обвинител, отричат твърдението на Шумаро. Съседи, които били разпитани като свидетели, твърдят, че Димитър Велев е предлагал на пострадалия Георгиев да му плати лечението.

Районният съдия Екатерина Николова кредитира обясненията на двамата очевидци и признава Димитър Велев за виновен, като го осъжда на 2 години затвор при първоначален общ режим и го лишава от шофьорска книжка за 2 години и половина. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Известният в миналото дървен бос Димитър Велев-Шумаро има предишна присъда за побой през 2009 г. над завеждащата на филиала за Спешна помощ – Симитли Мария Савева-Командова и шофьора на линейката Спас Агов, баща на окръжната съдийка Надя Узунова. Причина за агресията било закъснение на линейката, а впоследствие се оказа, че екипът се забавил заради грешен адрес. В резултат на побоя фелдшерката бе със счупена гръдна кост. През 2013 г. Димитър Велев бе осъден на 9 месеца затвор при първоначален строг режим. Месец преди да влезе в затвора бе нападнат и пребит от двама братя по време на събор в съседното село Полена. След възстановяването си той отвърна и преби с метален прът единия от тях. Половин година след като изтърпя присъдата си и излезе от Бобовдолския затвор, го сполетя нещастието с катастрофата.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *