2 жалби на балотажа в Благоевград! В. Асиски обвини ИТН в агитация в деня за размисъл, говорителят на РИК Р. Митрев се оплака от полицейски тормоз

Балотажът вчера мина само с 2 жалби, което също като ниската избирателна активност е без прецедент за избори в Благоевград.

Бившият зам. кмет Виктор Асиски, представляващ инициативния комитет за издигане на Румен Томов за кмет, алармира писмено РИК за мероприятие в деня за размисъл, свързано според него с агитация в полза на кандидата на ИТН Илко Стоянов. Става въпрос за организирания от Йордан Кормев „drift and drag на полигона“, чието провеждане било съпроводено във Фейсбук с агитация в полза на Стоянов. Междувременно сутринта в събота мероприятието било осуетено от органите на реда и организаторите го преместили в петричкото с. Кърналово, но Асиски настоя да се извърши проверка на сигнала.

РИК обаче го отряза, след като никъде не видя призиви за подкрепа или неподкрепа на даден кандидат, освен това се позова на §1, т. 17 от Избирателния кодекс: „не са медийни услуги социалните мрежи (Фейсбук, Туитър и други подобни) и личните блогове“.

Дали заради този подаден сигнал, но в събота симпатизантите на ИТН вкупом заподозряха, че Асиски е виновен и за предупредителните протоколи, които този ден полицията щедро раздаваше. Сред първите оплакали се беше говорителят на РИК Радослав Митрев, който бил писмено предупреден в заведението, което държи, да не нарушава обществения ред и да не употребява алкохол в дните за размисъл и в изборните дни на 4 и 11 юли, а устно го предупредили да не купува гласове.

Вчера ИТН отвърна на удара – в РИК бе подаден сигнал от представляващия партията Станислав Богдански, че в секцията в с. Рилци пред машината за гласуване се допускат и други лица освен гласоподавателите, а членовете на СИК-а толкова отблизо давали указания на гласуващите как да работят с машината, че имали видимост до екрана й. От РИК направиха забележка на рилчани.

Без да пишат жалби, застъпници на Румен Томов в Помощното училище пък вчера се възмутиха, че докато стигнали до секциите, на няколко пъти полицаи и жандармеристи, които останаха през целия ден на пост в ромската махала, им искали личните карти за проверка. Същите се разхождаха със закачени на джобовете на панталоните „баджове”, съдържащи единствено текста „Представител Инициативен комитет”. Публика обаче почти нямаха, защото активността в ромската махала през деня бе изключително ниска.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *