2-ма инспектори на Басейнова дирекция – Благоевград с тапия за пилоти на дронове

Двама служители от Басейнова дирекция Западнобеломорски район /БДЗБР/ станаха пълноправни пилоти на дронове. Те завършиха специален курс в София и след успешно положен изпит вече имат сертификат за управление на дрона, който дирекцията получи през декември миналата година като подарък от Министерството на околната среда и водите. С такива безпилотни апаратчета бяха ощастливени и останалите 3 басейнови дирекции в страната.

Информацията бе потвърдена от директора на БДЗБР Вангелия Иванова, която уточни, че дронът ще бъде използван при възникване на аварийни ситуации, свързани с негативното въздействие на водите. В случаите на наводнения, облитайки, дронът ще го заснема, а картината ще дава възможност за бърз анализ и предприемане на действия от страна на специализираните органи, уточни Иванова.

Данните ще се използват от БДЗБР при изготвяне на План за управление на риска от наводнения, както и при получаване на информация за изпълнение на предписания за осигуряване на проводимост или при сигнали за извършване на нерегламентирани дейности в границите на воден обект.

Не е ясно колко е струвало обучението на двамата „пилоти“ на дирекцията, но интернет е препълнен с реклами на различни фирми, които организират курсове за управление на безпилотни летателни апарати. Най-евтиният курс струва 250 лв. плюс 75 лв. за полагане на изпита и издаване на сертификата – той е 18-часов и включва теоретична подготовка по аеродинамика, техника на безопасност, устройство на летателните машини, радиокомуникация и т.н., има и практически часове за обучение на компютърен тренажор за дронове. Има обаче и курсове от 50 часа, които струват по 1800 лв.

В България все още няма регистър на дроновете, но според специалисти в небето над главите ни летят няколко хиляди броя. Сред тях е и дронът, който миналата година си купи Югозападното държавно предприятие след обществена поръчка, в която беше посочена цена от 50 000 лв. без ДДС. В ЮЗДП решили въпроса с обучението на пилотите по-рационално – поканили на място човек, който предал тънкостите в управлението на хвърчащата камера на повече горски служители.

От пресцентъра на предприятието съобщиха, че в активите на дрона вече има локализация на няколко огнища на горски пожари, които помогнали на огнеборците по-бързо да стигнат до тях и да ги потушат.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *