2 седмици след отварянето на пазара в Разлог търговците отчаяни: Продажбите спаднаха със 70%, едва покриваме разходите…

Две седмици след официалното пускане на пазара в Разлог търговците отчитат, че все по-малко хора пазаруват, а продажбите са спаднали със 70%. Причината за това те отдават на безпаричието и страха от вируса. Въпреки слънчевото време във вчерашния ден пазарът в административния център Разлог бе беден откъм посетители, а търговците и най-вече производителите на нетрайни култури са притеснени, че трудно успяват да покрият разходите си, камо ли да припечелят нещо.

„Много се усеща пандемията. Ако миналата година пазарът е бил на 100%, сега е на 30%, нищо не се продава. В Банско беше много силен пазар, сега и там няма. Нито в Банско, нито в Разлог, в Дупница ходим, в Бобов дол, Сандански, навсякъде е много слабо. Хората нямат пари, но и страхът от болестта е голям. Старите се страхуват да не се заразят и не ходят по пазарища, младите и да имат пари, ги дават за цигари”, споделя впечатленията си баба Спаска от Симитли.

Жената е пенсионерка, но ниската пенсия я принуждава да сее разсад, за да изкара някой и друг лев. С болка тя споделя: „Аз съм с много заболявания и давам над 350 лева месечно за лекарства. Ако не доработвам, трябва децата да ощетявам, вместо да им помогна. Всеки родител иска да помогне на децата си, а не да им бъде в тежест”, казва баба Спаска и сочи колегата срещу нея. Нарича го „дете“, защото е на възрастта на нейните деца. Споделя, че не е продал продукция за 40 лева за целия ден, а като приспадне за колата и реши нещо да хапне за закуска и да си вземе едно кафе, за друго не остава, камо ли да има печалба.

Таксите за пазарищата също са увеличени навсякъде, споделя още баба Спаска. Ядосва се, че за помощи заради пандемията земеделските производители не могат и да си помислят, а някъде цели семейства се занимават с това. Разсадът също не върви и ако успее да продаде поне половината, е добре. А трудът е къртовски. Започва да се сее от декември, та чак досега. При слаб пазар е почти невъзможно да се покрият разходите при цена на корен пикиран домат от 40 стотинки. Пет лева струва само пакетче семена, в което има 50 броя семенца. От тях може някое да не покълне, а има и разходи за тор и няколкомесечен труд.

„Добре, че ние, старите хора, сме сърцати, та не се отказваме“, опитва се да прикрие разочарованието си баба Спаска с позитивно мислене.

Ниска посещаемост на пазарите отчитат и други търговци. Марин Стоицов от Градево, който има собствен пчелин и редовно посещава пазарищата в областта, споделя, че все по-малко хора пазаруват, а и все по-малко ходят по пазари. И според него страхът от вируса и безпаричието са причините за това. При пчеларите също има загуби, но притеснението при тях е, че пчелите умират. Причините за това са основно болести и лоши години.

„Миналата година беше много слаба. Каква ще бъде тази, не знам, но и при нас загубите са големи. Есента беше сушава, нямаше пчелен прашец и това затруднява отглеждането на пило, храненето на майката и зазимяваме слаби семейства. Отделно януари и февруари бяха топли месеци, пчелите излизаха навън, изразходваха повече храна, сега март и април са много студени, старите пчели загиват, млади няма, семейството отслабва и с течение на времето загива. Отделно са и болестите, които също погубват цели семейства”, пояснява Марин Стоицев.


Ниска посещаемост на пазарите отчитат търговци

Мъжът споделя, че в нашия район пчеларството не е доходоносно. За местните пчелари годината е добра, когато изкарат 10-15 кг мед от кошер. За разлика от други части на страната, като Добруджа например, това е минимално. Там колегите им казват, че ако изкарат под 30-40 кг мед от кошер, годината е много лоша.

„Това при нас е невъзможно да се случи“, споделя Марин Стоицов, който се занимава с пчели от 1975 година, а към момента пчелинът му наброява 65 кошера. Рекордът, който е достигал, е 1 тон мед от 32 кошера.

Всички търговци са притеснени, че покупателната способност на хората е все по-малка, а причината е липсата на работа.


Марин Стоицов е притеснен за пчелните семейства

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. българин

    Вие търговците,почти 90% сте прекупвачи.Проблемът се корени в алчността,която ни кара от една касета домати да искаме да изкараме дневната надница.Погледнете се на какви цени продавате,и тогава ще разберете защо няма клиенти.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *